INFINIUS

Novi Ubuntu ugledao svjetlo dana

Ubuntu Wallpaper Plain
Creative Commons Licensecredit: Andrew Mason

Nakon podužeg čekanja na novu LTS (Long Term Support) verziju, Ubuntu linux 10.04 je izašao iz beta faze i dostupan je za korištenje u produkcijskoj okolini. Možda vam se ovo čini kao vijest namijenjena samo za zagrižene linux-aše ali napredak u desktop segmentu ga za prosječnog korisnika čini vrlo primamljivom alternativom do sad gotovo neizostavnom MS Windows operativnom sustavu.

Kroz zadnjih par tjedana smo za testiranje koristili postavio na stolnom računalu sada već staru, beta verziju, Ubuntu 10.04 i možemo reći samo da smo zadovoljni rezultatima. Prepoznavanje hardverskih komponenti, brzo dizanje sustava, mnoštvo programa koji su već zadano instalirani – rijetko koja distribucija je tako potpuna i funkcionalna odmah od početka. Za one neiskusne s linux sustavom svakako preporuka za probu (moguće je samo napraviti download instalacijskog CD-a i isprobati u potpunosti sustav “live” – jer je to ujedno i live CD). LTS tj. Long Term Support oznaka ove verzije označava da je podrška što se tiče sigurnosnih zakrpa u potpunosti dostupna sljedeće tri godine (naravno, pod uvjetom da želite ostati na istoj verziji tog operativnog sustava – što nije potrebno budući da je upgrade na sljedeću verziju moguć čim ona izađe), a u slučaju servera 5 godina.

Uz standardne aplikacije koje su postavljene već prilikom inicijalne instalacije (Firefox 3.6, OpenOffice 3.2, gimp 2.6) preko “Ubuntu Software Center” aplikacije je moguće vrlo brzo i bez puno komplikacija instalirati sve što nam je potrebno kao dodatak. Iskusni korisnici će moći bez problema pretražiti aplikacije koje znaju, a za ostale postoji neka vrsta čarobnjaka koji će ih dovesti do aplikacije za željenu namjenu. Hrvatska lokalizacija je u potpunosti provedena već i u prijašnjim verzijama tako da ni oni s nešto manje znanja engleskog jezika neće biti zakinuti što se tiče radne okoline.

Od novosti koje su prisutne tu je svakako poboljšana integracija za sinkronizaciju datoteka na internet “oblaku” Ubuntu One (Ubuntu svim svojim korisnicima daje besplatno smještaj za  2GB podataka na svojim serverima za potrebe čuvanja datoteka, kontakata, IM poruka  i zabilješki) kojom sad možete imati sinkronizirane gotovo cijeli svoj “rad” na svim svojim računalima – princip je da uz lokalnu kopiju na svakom računalu sve ažurira na Ubuntu One mjestu te će se kasnije kad uključite neko drugo računalo ti podaci biti sinkronizirano i na tom računalu lokalno. Povećana je email te IM integracija – već iz startnog menija možete postaviti svoju prisutnost neovisno o IM računu koji koristite (facebook, twitter, friendfeed, digg, flickr su samo neki od njih) a ujedno možete i upisivati novosti na njima direktno iz sustava.

U slučaju da vam je potreban neki program koji je dostupan samo na MS Windows operativnom sustavu, wine emulator Windows okoline radi u velikoj većini slučajeva bez puno problema. Ukoliko do sad niste imali prilike upoznati se s linuxom – ovo je savršena prilika, problema vezanih uz hardver (tj. nepostojanje podrške što se tiče upravljačkih programa) gotovo da i nema, a većina ljudi se s osnovnim programima (OpenOffice, Firefox, Thunderbird i sl.) susrela već i na MS Windows sustavima.
Tagovi: , ,