INFINIUS

Novi način registracije com.hr domena

www
[Creative Commons Licensephoto credit: heretakis]

CARNet je već početkom godine najavio velike promjene u sustavu .hr vršnih domena, a osim pojednostavljenja formulara od prije par mjeseci nas sljedeći tjedan očekuje još jedna novost – com.hr domenama će biti pojednostavljena registracija a ujedno bi trebale biti i dosta povoljnije.

Da podsjetimo, do sad je registracija com.hr domene iznosila oko 200-ak kuna (ovisno gdje ste registrirali domenu) dok bi prema novostima iz CARNeta nova cijena trebala biti višestruko manja. Novost je također uvođenje nacionalnih registrara – tvrtki koje će posredovati u registraciji domena te se time izbjegava direktna komunikacija s CARNet DNS službom, ovo će rješavati registrari.

Korisnici koji već imaju registriranu domenu će se također morati odlučiti za jednog od registrara (popis ovlaštenih registrara dole) kako bi se u potpunosti prešlo na novi sustav, dok će oni zainteresirani za novu domenu cjelokupni postupak od početka voditi preko registrara.

Zbog ovih promjena su nove registracije com.hr domena privremeno zaustavljene već prekjučer (09.06.2010) a novi sustav počinje djelovati sljedeći utorak, 15.06.2010. Neki od novo imenovanih registrara su već postavili cijene, dok je kod nekih moguće već i rezervirati registraciju kako bi ona bila pokrenuta u utorak.

Popis ovlaštenih registrara koje je objavio CARNet (abecednim redom):

Tagovi: , , ,