INFINIUS

Naziv domena – com, net, org ili biz?

Najčešće pitanje koje se postavlja pri odabiru je koju vršnu domenu izabrati?
Da li koristiti .hr, .com.hr, .com, .org, .net, .biz, .info ili neku drugu domenu?

Naravno, preporuka je uzeti .hr domenu posebice ako imate obrt ili tvrtku koja većim djelom posluje u Hrvatskoj.
Postoji također i hrvatska komercijalna domena .com.hr, slično kao što je to kod britanaca .co.uk, no za nju ćete morate odlučiti sami da li je najbolje rješenje koristiti je.
Naša preporuka je koristiti je u slučaju da nemate pravo koristiti .hr domenu, drugi je upitan slučaj da li je koristiti u slučaju ako je željena domena sa .hr nazivom već zauzeta. U ovom slučaju postoji mogućnost da će dio vaših korisnika otići konkurenciji, umjesto naziv.com.hr, jednostavno će dio posjetitelja utipkati naziv.hr.

Pozitivna stvar za .com.hr domenu je da je ona svakim danom sve više korištena, pa možemo slobodno reći da se nekako već udomaćila i lakše sjeda u uho. Njezinoj popularizaciji vjerojatno će i umnogome doprijenjeti nova niža cijena, koja je prije iznosila visokih 200kn/godišnje dok je sada cijena uobičajena za domene i iznosi 1/4 prijašnje cijene.

Nadalje, ako je .hr domena zauzeta ili želite i možete samo registrirati komercijalne domene, svakako je prva preporuka uzeti najpoznatiju i najviše korištenu komercijalnu domenu, .com domenu. No, u slučaju da je .com zauzeta sa vašim željenim nazivom, što tada?
Da li uzeti .org, .net, .info, .biz ili slične domene?
Slijedeća opcija je druga najpopuplarnija .net domena, no ukoliko se radi o nekoj nekomercijalnoj organizaciji ili udruzi za koju trebate domenu, tada je idealna preporuka uzeti .org domenu. Info i Biz domene i lsične koje ovdje nećemo navoditi, ima u određenim situacijama smisla ih upotrijebiti, no one su svakako manje popularne, te im je jedini nedostatak da korisnik koji želi zapamtiti naziv vaše domene, mora pamtiti da se ne radi o uobičajenoj .com domeni, već o .info, .biz ili nekoj trećoj, koji mnogi prosječni korisnici su moguće i prvi puta čuli.

Ako isključivo želite staviti naglasak da vaša klijentela i posao vodite u Hrvatskoj, a .hr je zauzeta, najjednostavnije i najlogičniji izbor je da razmislite o preuzimanju .com.hr domene.
Tagovi: