INFINIUS

Najava – Slobodni festival 4

Symbian OS Toaster
[Creative Commons Licensephoto credit: James Nash (aka Cirrus)]

Slobodni festival 4Početak je ljeta i ponovno je vrijeme za Slobodni festival 4 – SF4, središnje ljetno događanje vezano uz otvorene tehnologije i njihovu primjenu u ovom dijelu Europe. Kroz dva dana, 02. i 03. srpnja 2010 će se u Čakovcu, gradiću u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, održavati ukupno 23 predavanja i prezentacija te šest radionica – sve vezano uz otvoreni kod i tehnologije.

Uz veliki izbor tema teško da će nekome biti dosadno tijekom ova dva dana, a ovogodišnja teme su vezane prvenstveno uz slobodni softver u društvenim mrežama, internetu te sustavu obrazovanja. Jutarnji program počinje oko ne tako ranih 9:45, te se kroz gusti program predavanja uz dvije pauze za kavu i jedne za ručak u poslijepodnevnim satima dolazi do radionica kojih su svaki dan na izbor tri – svaki će sudionik sam morati odabrati koju od njih će pohađati budući da se odvijaju u istom terminu.

Slobodni festival se razlikuje od ostalih sličnih manifestacija po relativno ležernom pristupu gdje je uvijek prisutna poprilična količina interakcije s publikom te neformalni razgovori uz izmjenu iskustava.

Da se podsjetimo malo povijesti i prijašnjih događaja: Prvi Slobodni festival je održan u srpnju 2007 u organizaciji ACT-a (čiji članovi i dalje održavaju ovu tradiciju) te je tada održano 9 radionica i 9 predavanja. Na SF2 se, osim domaćih predavača, odazvalo i nekoliko vanjskih koji su pružili uvid u stanje zajednice u svojim državama te je uveden i Wall of sheep/shame za sve koji postupaju olako sa svojim lozinkama preko nezaštićenih mrežnih veza. Prošle godine, na SF3 se skupilo preko stotinu posjetitelja uz program na dvije lokacije u Čakovcu, a u sklopu festivala je održana i konferencija o primjeni softvera otvorenog koda u organizacijskom okruženju.

Službena najavu za medije možete pronaći na http://2010.slobodnifestival.info/za-medije/.

Jedno objašnjenje uz gornji toster – više o njemu i povezanosti sa zajednicom otvorenog koda pročitajte ovdje.
Tagovi: ,