INFINIUS

Mobilne aplikacije u prometu

CC photo credit: Daniele Pesaresi :: Rich boys have many toys

Da su aplikacije na pametnim telefonima odavno prešle iz domene običnih igrica u puno korisnije aplikacije suvišno je i pričati. Danas možete naći aplikacije za gotovo sve, a što je najbolje – najčešće su te aplikacije besplatne te dostupne za Android i iPhone uređaje.

HAK

HAK – Hrvatski Autoklub nudi korisnicima vrlo dobru aplikaciju za sve koji su u Hrvatskoj na putu – bilo to cestama ili morem. Uz jednostavno pozivanje pomoći na cesti (ali i na moru) koje će ujedno očitati vašu točnu lokaciju (prvo pitanje operatera je uvijek “Gdje se nalazite?” na što je često teško odgovoriti), možete saznati stanje na cestama, zadnje informacije o prometu te pregledati kamere koje se nalaze na autoputevima kako bi odmah vidjeli postoje li gužve na određenim ulazima i izlazima.

Ukoliko želite uštedjeti na gorivu tu su i aktualne cijene na gotovo svim benzinskim postajama u Hrvatskoj, kao i popis radara na cestama, a interaktivna karta će vam pomoći da se brže snađete po putu.

Mireo Don’t Panic

Hrvatski Mireo kao proizvođač softvera za interaktivnu kartografiju i navigaciju je već otprije poznat na navigacijskim sustavima, naročito putem Mio uređaja. No, ukoliko želite istu tehnologiju na svojem mobilnom telefonu tu je aplikacija Don’t Panic – za razliku od ostalih ovdje spomenutih koje su besplatne njena cijena je otprilike oko 55 kn, što je ipak dosta manje od navigacijskog uređaja, a ujedno vam osigurava ažuriranje kupljene aplikacije i karti.

Plati!

Nađete li se na putu u situaciji da trebate platiti parkirnu kartu, Plati! aplikacija će vam pomoći da bez puno razmišljanja o brojevima SMS-a i prisjećanja registarskog broja svojeg vozila ovo napravite. Podržane su sve parkirne zone u gradovima u Hrvatskoj.

HZNet

Ukoliko putujete vlakom, aplikacija HZNet će za vas pretražiti cijeli HŽ-ov raspored vožnje za određeni dan te vam prikazati opcije za putovanje, što će vam uštedjeti dosta vremena da možete isplanirati svoje putovanje prema postojećim vlakovima.

Trambus

Ako se baš ne snalazite po Zagrebu te upotrebljavate javni prijevoz, ovo je prava aplikacija za vas (nažalost za sad dostupna samo za Android, iPhone verzija je još u pripremi) – omogućiti će vam da na nađete najbrži put između točaka u Zagrebu putem plana ruti tramvaja i buseva. Osim Zagreba, najavljena je podrška i za druge veće gradove u Hrvatskoj.
Tagovi: ,