INFINIUS

Microsoft XBox Kinect dostupan svima

the open kinect prize!
[Creative Commons Licensephoto credit: pt]
Microsoft XBox Kinect prije i nego je izašao postao je pravi hit, te je bilo očekivano da se razviju projekti koji bi Kinect kameru učinili korisnim i na drugim uređajima van Microsoftove igraće XBox konzole. Naravno ovo svakako nije išlo u prilog Microsoftu koji je smatrao da je dobro Kinect tehnologiju zadržati u okrilju njihove igraće XBox konzole. Ipak, zahvaljujući mudrom potezu Microsofta odlučeno je da Kinect tehnologija bude korištena u raznolike svrhe što ne uključuje samo Xbox.

U zadnja dva mjeseca Microsoft Kinect omogućio je znanstvenicima da izrade hologramske slike, izgrade 3D modele kuća i razne druge inovacije. U skorije vrijeme NASA namjerava održavati 3D konferencije upravo zahvaljujući ovoj tehnologiji, koristeći ništa drugo nego Microsoft Kinect i vlastito prilagođen i razvijen softver.
Sve ovo moguće je iz razloga što uređaj Kinect košta “samo” 150$, te je dostupan hakerima, tehnološkim entuzijastima i vladinim znanstvenicima. Zahvaljujući dostupnosti velikom i raznolikom broju ljudi Kinect će biti korišten u svrhe za koje vjerojatno ni u samom Microsoftu nisu mogli sanjati.

Kinect je uređaj sa integriranim kamerama i senzorima koje mu služe za detekciju pokreta i povezivanjem na XBox igraću konzolu postaje ulazna jedinica za upravljanje. U njegov razvoj uloženo je na stotine milijuna dolara, dok je već danas u tek dva mjeseca prodano oko 8 milijuna uređaja.
Ovog mjeseca, Menlo Park organizira i sponzorira natječaj sa nagradom od 3.000$ za onog tko osmisli i napravi najbolju inovaciju u primjeni Kinect tehnologije.
Micorosoft Kinect je postao pravi hit iz jednostavnog razloga što je jeftin i dostupan. Sva ova tehnologija bila je i prije dostupna, ali je bila izrazito skupa. Izlaskom Kinecta sve se promijenilo jer sada je dostupan svakome.

Ubrzo nakon što je i Kinect izašao na tržište stvorena je Open Kinect zajednica kojoj je osnovni cilj podrška ovom uređaju za Windows, Linux i Mac računala čime bi se omogućilo da Kinect radi na svim mogućim računalima i uređajima.
Stoga je ovo za igrače dobra vijest, da bi upravljali igricama više neće biti uvjet da posjedujete XBox, već će biti dovoljno da postoji samo igra koja će biti upravljiva Kinectom. Revolucija u igranju igara je već započela.
Tagovi: , , ,