INFINIUS

Microsoft Windows – najčešća pitanja prilikom kupovine

windows Ai - another dimension
[Creative Commons Licensephoto credit: oddsock]

Microsoft Windows je još uvijek najčešće upotrebljavani operativni sustav za osobna računala, no mnogi imaju problema s legalizacijom, licenciranjem i odlukom pri kupovini novog sustava. Evo pregleda najčešćih pitanja koje dobijamo vezano uz ovo; ukoliko imate koje dodatno pitanje na ovu temu, slobodno ga postavite u komentarima…

Kako legalizirati Windows?

Već imate računalo na kojem je nelegalno instalirana neka od verzija MS Windows  operativnog sustava? Zbog načina licenciranja postoje dvije opcije – legalizacijska verzija te kupovina retail verzije Windows operativnog sustava. Legalizacijska OEM verzija je nešto jeftinija te je dostupna jedino u Professional inačici za Windows 7 ali omogućuje da legalizirate već postojeći sustav, dok će retail verziju biti potrebno ponovo instalirati, ali je kasnije moguće upotrijebiti i na drugom računalu (naravno, nakon što je deinstalirana s prvog računala).

Legalizacija Windows XP

Windows XP se ne prodaje već nekoliko mjeseci, ukoliko imate potrebu legalizirati trenutno instalirani XP a ne želite preći na novi sustav kupovinom retail verzije, iskoristite pravo downgrade-a na nižu verziju koje vrijedi za Windows 7 Professional – putem legalizacijske OEM verzije imate pravo legalno posjedovati verziju Windows XP-a (vrijedi samo za XP Pro).

Nelegalni Windows u uredu

Iako je dosta rašireno mišljenje da je nelegalna instalacija Windows operativnog sustava (ili bilo kojeg drugog softvera) nešto loše samo ako se upotrebljava u uredu tj. u poslovne svrhe, sve instalacije je potrebno da su legalne – nevezano uz upotrebu.

Licence Windows

Licence Microsoft operativnih sustava se dijele na OEM, retail i količinske (te odnedavno i licence za rabljena računala). Više oko licenci pročitajte u članku o Microsoft licenciranju.

Windows za više računala

Količinski oblici licenciranja omogućuju kupovinu Microsoftovog softvera po povoljnijim uvjetima za veće količine. No, ovo ne vrijedi za desktop operativne sustave, unutar količinskog licenciranja je dostupna jedino SA (Software Assurance) opcija koja vam omogućava upgrade na noviju verziju operativnog sustava, dok će početni operativni sustav na računalu biti potrebno kupiti putem OEM ili retail licence.

Imam Windows 7 ali mi treba Windows XP

Ukoliko je verzija Win7 koju imate Professional ili Ultimate, imate dvije opcije – downgrade na XP Pro (nova instalacija) ili pak pokretanje programa zbog kojeg trebate XP unutar virtualne mašine na kojoj se nalazi licencirani XP, tzv. XP modu unutar Win7 (dostupan samo u Professional i Ultimate verziji). Za Home verzije ova opcije nisu dostupne.

Gdje kupiti Windows XP?

Windows XP prodaja je prestala 22.10.2010 te ga više nije moguće kupiti. Budući da podrška za Windows XP od strane Microsofta (što se tiče sigurnosnih zakrpa i ažuriranja) prestaje u travnju 2013, ne bi bilo ni preporučljivo ga kupiti zbog relativno kratkog vremena do kad će biti podržavan. Ukoliko vam je XP potreban radi aplikacije koja ne radi na novijim verzijama Microsoftovih operativnih sustava, moguće su opcije pokretanja te aplikacije putem rješenja opisanih u prethodnom odgovoru.

Kako instalirati Windows 7 bez CD/DVD-a?

Sve manji broj računala, naročito što se tiče prijenosnika dolazi bez CD/DVD pogona. Alternativni oblik instalacije je preko USB memorije, što uklanja potrebu za traženjem eksternih CD/DVD uređaja.

Koju Windows 7 verziju odabrati?

Kad kupujete računalo s novim Windows 7 operativnim sustavom, možete odabrati uglavnom između tri verzije – Home Premium, Professional te Ultimate. XP mod i priključivanje u domenu nisu dostupni za Home verziju, dok su dodatna BitLocker enkripcija i mogućnost biranja jezika sučelja svojstvo Ultimate verzije.

Treba mi Windows za posao, znači trebam kupiti Professional verziju?

Razlika između Home, Professional i Ultimate nema previše veze s mjestom upotrebe – ako se Windows koristi unutar tvrtke koja nema implementiranu domenu tj. Active Directory te nema potrebe za XP modom, dosta vam je Home verzija.

Kako kupiti Windows za linux ili FreeDOS računalo?

Mnogi se, zbog naizgled jeftinijeg početnog ulaganja, odluče za računalo s predinstaliranim Linux ili FreeDOS operativnim sustavom s namjerom da kasnije sami instaliraju Windows. Za one koji to misle učiniti legalno, jedine opcije su putem Win7 legalizacijskog paketa ili kupovinom retail verzije Microsoft operativnog sustava – cijena i jedne i druge opcije je često višestruko veća od cijene koje bi platili za Windows 7 operativni sustav kupljen zajedno s novim računalom.

Koji antivirus je najbolji za Windows?

Gotovo je nezamisliv rad Windows operativnog sustava bez antivirusne aplikacije – nekoliko besplatnih opcija (za kućnu i nekomercijalnu upotrebu) smo naveli u zasebnom članku, dok odluka za upotrebu u poslovnom okruženju ovisi o više čimbenika – općenito, ne možete pogriješiti ako se odlučite za bilo koji od poznatijih antivirusnih sustava.

Kako postaviti Windows 7 na hrvatski jezik?

MUI (Multilanguage User Interface) Windows verzije te dodatni jezični paketi na te verzije su dostupni kroz nadogradnje unutar Windows 7 Ultimate i Enterprise verzija i instaliraju se putem Microsoft Update servisa. Za razliku od XP-a, za ostale verzije nije dostupna promjena jezika sučelja te odmah prilikom kupovine odlučite na kojem jeziku želite instalirati operativni sustav.

Windows Genuine Advantage problem

Strogo gledano, Windows Genuine Advantage upozorenje nije nikakav problem, već je samo upozorenje provjerite da li koristite legalan Windows operativni sustav. Ukoliko imate problema s prikazom navedenog upozorenje, velika je vjerovatnost da koristite nelegalnu verziju sustava te je rješenje da taj sustav legalizirate.
Tagovi: ,

 
 • Furo68

  gdje da skinem windows 7 home..kupio sam laptop Hp sa orginal windowsima a nisam dobio cd uz njega ?

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  HP prijenosnici u novije vrijeme imaju posebnu particiju na HDD-u koja služi za oporavak operativnog sustava te se stoga s njima ne isporučuje odvojeno CD/DVD medij.

 • http://www.gricni.com/multipraktik multipraktik

  Imam instaliranu 7micu, a treba mi XP za poslovni program, prijatelj mi predlaže instalaciju nekog virtualnog XP-a…dal je to sigurno za sami laptop? Hvala

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Što se tiče sigurnosti nije problem, je li taj Windows 7 Professional ili Ultimate – u tom slučaju već imate na raspolaganju XP mode, samo ga je potrebno instalirati kao dodatnu komponentu sustava. Na taj način će vam biti moguće direktno iz Windows 7 pokretati aplikaciju koja se ustvari izvršava na virtualiziranom XP sustavu.
  Ukoliko imate Windows 7 Home, u tom slučaju vam je potrebna još jedna Windows licenca za virtualizirani XP (unutar Windows 7 Pro i Ultimate je već sadržana ta dodatna licenca u sklopu XP mode-a kojega Home ni nema).

 • Koxy Gm

  Koja je najjeftinija varijanta operativnog sustava za obrt od 12 racunala? Pod uvjetom da mogu unutar racunala mjenjati komponente,a isto tako da taj operaciski sustav moze prepoznati više od 4gb ram memorije?Na tim racunalima bi se samo igrale igre?

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  To ovisi posjedujete li već ova računala ili ne – u slučaju kupnje novih računala je OEM licenca najjeftinija no budući da ste naveli da mislite često mijenjati komponente (OEM licenca je dosta restriktivna što se tiče toga te je moguće promijeniti relativno mali broj komponenti prema pravilima licence) bi to bio FPP (kutija) način licenciranja.

  Što se tiče prepoznavanja više od 4GB memorije, 64 bitna verzija operativnog sustava je ono što tražite, a za igre je pretpostaviti da vam nisu potrebne dodatne funkcionalnosti “PRO” serije Windows OS-a poput podrške za domenu, enkripciju diska i slično.

  Stoga bi prema trenutnoj ponudi to bio Windows 7 Home Premium 64bit FPP (Box / kutija).

  Ukoliko promjene hardvera neće biti tako drastične (povremena promjena grafičke kartice i nadograđivanje memorijom kroz radni vijek računala) i MS Windows kupujete uz nova računala, OEM verzija istovjetnog operativnog sustava je više nego dvostruko manje cijene – no za ovo odlučite sami ovisno o tome koliko vam je važna manja početna cijena ili kasnija fleksibilnost što se tiče licenciranja.
  Prednost FPP (kutija) licence je što možete u potpunosti mijenjati računala, važno je da broj njih u upotrebi isti kao i broj kupljenih licenci (za razliku od OEM licenci koje se vežu direktno uz računalo uz koje se nalaze na računu).