INFINIUS

Microsoft: rukavica je bačena, Office Web Apps + 25GB prostora je tu!

You can't escape the paperclip
[Creative Commons Licensephoto credit: Shayne Kaye]

Nedavno smo napravili pregled glavnih online aplikacija za obradu dokumenata, među njima se nije nalazio Microsoftov online set alata koji je bio još u razvoju. Prekjučer je relativno tiho, preko blogova Microsoft razvojnih timova predstavljena novost vezano uz to – za javnu (i naravno besplatnu) upotrebu je otvoren Office Web Apps servis koji uključuje online Word, Excel, PowerPoint i OneNote uz SkyDrive online prostor kapaciteta 25GB za dokumente. Budući da je sljedeći tjedan predstavljanje novog Office-a 2010, pretpostavljamo da će pravo predstavljanje ovog servisa biti povezano s dodatnim prednostima kod povezivanja s novim Office-om.

Adresa za pristup servisu je office.live.com, a za pristup je potreban samo LiveID (hotmail, live, msn korisnički račun) bez potrebe za dodatnim prijavama. Jednom kad se prijavite dočekati će vas početni ekran koji za uobičajeno jednostavne Web2.0 aplikacije izgleda prenatrpan (najviše smetaju reklame s lijeve i desne strane koje su na neki način besmislene same po sebi jer reklamiraju druge Microsoftove proizvode), a na sredini se nalazi popis vaših dokumenata tj. nalaziti će se jednom kad ih postavite tamo.

Na početnom ekranu imate par osnovnih opcija – pregled postojećih dokumenata, kreiranje novih Word/Excel/PowerPoint/OneNote dokumenata, ali i upload postojećih dokumenata sa svog računala. Kod novih dokumenata i dodavanja sa vlastitog računala se primjećuje povezanost s desktop Office alatima – podržani su samo Office 2007+ dokumenti (to su oni sa x na kraju sufiksa – docx, pptx, xlsx…) te je time na neki način uvjetovano postojanje Office paketa i na računalu za uspješan pregled dokumenata lokalno. Dokumente drugog oblika možete uploadati bez problema, ali neće biti omogućeno njihovo uređivanje, a isto tako ne postoji ni nikakav izvoz u drugi program nakon obrade dokumenta u Office Web Apps. Razumljivo je da Microsoft štiti svoje ostale proizvode no ovime se dosta gubi na funkcionalnosti budući da je za lokalni pregled potreban određeni softver nakon download-a.

Što se tiče izgleda i funkcionalnosti aplikacija, one vrlo podsjećaju na desktop stolne aplikacije zajedno s ribbonima a ni opcije ne zaostaju puno za uzorom. Vjerovatno zbog izgleda dizajna, Office Web Apps je nešto sporiji od konkurencije a tu i tamo se pojavi znak za čekanje koji nikako da staje., no vjerojatno će do službenog predstavljanja Office 2010 i ovo biti riješeno kako bi tad bio u najvećem sjaju.

Za mobilne uređaje izgleda nema neki posebni ulaz kao što je to uobičajeno, no prema najavama bi i trenutni pogled trebao automatski se prilagoditi za uređaje s malim ekranima. I, jedno ugodno iznenađenje – za uređivanje dokumenata nije potreban IE kao što je to za pretpostaviti (provjereno radi u FireFox-u kao i u Chrnome) iako je za neke naprednije akcije preporučljivo imati silverlight.

Microsoft je u ovo natjecanje s online aplikacijama ušao relatino kasno, no izdanjem Office Web Apps je brzo dostigao konkurenciju, a uz pomoć ogromnog mjesta za dokumente od 25GB ju je možda čak već i pretekao.
Tagovi: , ,