INFINIUS

Microsoft otkrio open source

OSWC 2008 Stand de Guadalinex
[Creative Commons Licensephoto credit: teclasorg]

Microsoft i otvoreni kod – nemoguće? Iako je za mnoge ovo nezamislivo, Microsoft je u više navrata pokazao da mu tehnologije vezane uz otvoreni kod i nisu toliko mrske – može biti da je slaba povezanost odjela marketinga kao i pravnog odjela s ostatkom tvrtke veći problem što se tiče ove teme.

jQuery je jedan od prvih većih projekata koji su javno odobreni od strane Microsofta – uz dosta veliku podršku već prije, unutar Visual Studio 2010 paketa se našla potpuna podrška za pisanje koda u jQuery-u. Prije par mjeseci je Microsoft iznenadio blog zajednicu kad je najavio zatvaranje svoje Live Spaces blog platforme kako bi blogove preselili na WordPress. Iako dosta veliki zaokret u strategiji barem što se blogova tiče, uz nekoliko Microsoftovih blogova na WordPress platformi (i kod nas) ovo je čak bilo i predvidljivo. Odnedavno je čak moguć i direktni izvoz iz MS Word-a u Mediawiki (Wikipedijinu platformu).

No, daleko od toga da su ovo jedini projekti otvorenog koda koje Microsoft podržava – uz impresivni tim koji se bavi otvorenim kodom, dostupan je i portal vezan isključivo uz open source, a preko Codeplex servisa je moguće pokrenuti i vlastiti projekt otvorenog koda smješten direktno na Microsoftovim serverima.

Očito je da Microsoft vrlo pažljivo promatra svijet otvorenog koda te podupire (ili čak i pomaže odabiru) najveće favorite na svojim područjima – jQuery, WordPress i Wikipedia su nedvojbeno najpopularniji projekti, svaki naravno unutar svojeg područja. Koji je sljedeći veći projekt otvorenog koda koji će Microsoft javno poduprijeti?
Tagovi: ,

 
  • Mvucinic

    Pre jquery implementacije, prva korak koji je MS nacinio u open source svet je otvaranjem kompletnog koda njihovog tada, vrlo svezeg, MVC frameworka…zatim je sledila jQuery podrska