INFINIUS

Microsoft Kinect, nova revolucija u igranju igara

Joystick Retro
[Creative Commons Licensephoto credit: .:MAG:.]
Nakon Nintendo Wii i Wiimote kontrolera koji je bio zaista revolucija u segmentu igraćih konzola i upravljanja igricama, kao kasnije i Sony Move, Microsoft je lansirao na tržište nešto o čemu smo kao klinci mogli samo sanjati.
Vjerojatno inspiriran prethodnim idejama konkurencije, a i željom da napravi korak više, Microsoft izdaje Kintect za XBox 360, koji je dostupan u Americi od jučer, 04.11.2010.

Svi smo se ponekad igrali na računalima ili igraćim konzolama, neki to još uvijek rade bez obzira na godine, te za kontrolu nad igricama smo upoznati da postoji joystick, gamepad, tipkovnica i/ili miš. Bili su još tu i pištolji za pucanje osjetljivi na promjene na ekranu, ali onda na tržište dolazi Nintento Wii sa svojim potpuno novim pristupom. Pokazao je svijetu Wiimote, kontroler koji osim toga da je bežičan, koji pored uobičajenih tipki i analognih tipki podržava i osjetljiv je na pokret i poziciju u prostoru.
Dakle, za one koji još se se nisu upoznali sa Nintendo Wiimote kontrolerom, igricama upravljate na način da jedan ili dva kontrolera držite u ruci i u odnosu na pritisnute tipke na njima i mahanjem i micanjem tih kontrolera vi zapravo prenosite udarce i igrate tenis, trčite, pucate, borite se mačem i slično.
Sony je nakon Nintenda Wii koji je izašao 2006. godine, ove godine 2010. prikazao javnosti Playstation Move, koji možemo reći ne nudi ništa značajnije novije od Nintenda, osim nekih manjih poboljšanih detalja.

Microsoft je za to vrijeme imao u pripremi malu revoluciju pod nazivom Project Natal koja je već danas dobavljiva pod nazivom Microsoft Kinect za Xbox360. Možemo reći da se radi o novom pristupu, zaista korak ispred Wiimote i Sony Move tehnologije, te koja je svakako inspirirana prehodnikom Nintenda.

Pa da krenemo redom. Što je Micrososft Kinect i kako izgleda? Kontroler nema žice, ne treba ni wireless prijenos. Pa zato ni ne troši a i ne treba baterije. Pa kako onda uopće izgleda kontroler za Microsoft Kinect. Nikako, ili ispravnije, nema ga. Kontroler za Microsoft Kinect tehnologiju ste vi, vaše ruke, noge, lice i glas. Cijelim tijelom sudjelujete u upravljanju igricama, te nikad nemate problema za traženjem gdje ste kontroler ostavili ili da da se pitate jeste li napunili baterije. Micorosoft Kinect je uređaj koji se spaja na XBox putem USBa priključka i postavlja na televizor, te svojim senzorima prati i snima vaše lice, vaše pokrete i ujedno sluša vaše glasovne naredbe. Prepoznaje vaše lice, bez potrebe da se svaki put prijavljujete u igricu te prati vaše govorne naredbe i pokrete tijela.

Ako ste možda zahvaljujući Nintendo Wimote ili Sony Move kontrolerima slupali nešto po stanu jer su vam izletjeli iz ruku, jedna od Kinect prednosti je ta da vam ništa ne može ispasti osim da morate paziti dokle sežu vaše ruke i noge.

Mislimo da smo vam dali dovoljno informacija, pa smatramo da je dalje nepotrebno trošiti riječi i povodimo se činjenicom ako slika govori za tisuću riječi, onda će vam ova dva video isječka vjerujemo najbolje objasniti detalje.
Tagovi: ,