INFINIUS

Linux za najmlađe

edubuntu_cd
[Creative Commons Licensephoto credit: jgotangco]
Želite li pokloniti računalo svojim najmlađim ukućanima ili kupujete novo pa “starije” računalo dajete djeci da se igraju, moguće izbor Linux kao operativnog sustava nikako nije loš izbor.
Vjerovali ili ne postoji nekoliko Linux distribucija namijenjenih djeci već od 3 godina naviše. Cilj ovakvih distribucija je da su pojednostavljena grafička sučelja sa velikim, šarolikim ikonama i predinstaliranim specijaliziranim aplikacijama namijenjenim za dječju igru, zabavu i učenje.

Sugar

Sugar je operativni sustav namijenjen za jedno računalo i jedno dijete, baziran na Fedora distribuciji. Različitiji je od uobičajenih stolnih računala s jakim naglaskom ka učenju i savladavanju vještina programiranja. Strogo je usmjeren edukaciji i pripremljen za učenje u školama i za nastavne svrhe.
Vrlo vjerojatno ova Linux distribucija nije za svakoga, te bi ona zbog velikog naglaska na učenje mogla odbiti potencijalne male početnike.

Edubuntu

Edubuntu je baziran se na najpopularnijoj Ubuntu Linux distribuciji što se može zaključiti i iz samog naziva. Dizajniran je na način da mu instalacija bude što jednostavnija, te je odličan izbor ukoliko se radi o računalu sa novijim komponentama. Zbog svojeg lijepog i bogatog grafičkog sučelja nekako se bojim da bi mogao glatko raditi na nešto starijim računalima. Kako i sam koristim Ubuntu, vjerojatno bi i uskoro će moj izbor pasti za klinca upravo na ovu distribuciju.

LinuxKidX

LinuxKids koristi KDE bazirano desktop sučelje prilagođeno i olakšano za djecu te je baziran na Slackware distribuciji. Nažalost, većina podrške i pomoći je na portugalskom jeziku, pa će ovo moguće i biti uzrok odbijanja korisnika koji su vješti sa engleskim jezikom.

Qimo

Qimo je još jedna dječja distribucija Linuxa bazirana na Ubuntu. Dizajnirana je za kućnu uporabu jednog korisnika umjesto za namjenu većeg broja korisnika u učionicama. Zahtjeva minimalne resurse, te će vrlo dobro raditi na starijim računalima. Razlog ovom je što mu je namijena da radi na doniranim računalima i komponentama koje su uglavnom lošijih perfomansi uspoređujući ih sa današnjim brzim računalima.
Quinnco organizacija u koju spada i sam Qimo je organizacija koja skuplja stara računala i komponente te ih daruje potrebitoj djeci.

Ukoliko se još uvijek bojite prelaska na Linux operativni sustav za svog klinca, možda je zgodno naglasiti da gotovo svaka distribucija može biti pokrenuta sa CD-a i/ili USB sticka bez potrebe instalacije. Na ovaj način možete je i sami isprobati i testirati te vidjeti odgovara li ona potrebama vaših najmlađih. Zgodno je moguće i napomenuti da kad je jednom instalirate nećete se morati bojati da će ista biti uništena zbog velike poplave virusa, trojanaca i crva, jer što zbog neznanja najmlađih ovdje uskače i Linux koji je gotovo pa imun na zloćudni softver.
Tagovi: , , ,