INFINIUS

Linux u poslovanju [2]

CC photo credit: Extra Ketchup :: GHCA's Computer Lab (empty)

Kada se isproba neki od modernijih linux sustava, mnoge začudi vrlo brzo privikavanje na ovaj operativni sustav te što gotovo sve radi samo od sebe – nikakva dodatna podešavanja što se tiče hardvera nisu potrebna, za većinu stvari poput pisača i ostalih perifernih uređaja je dovoljno samo ih priključiti da budu spremni za rad.
Također, i korisničko sučelje je prilagođeno navikama većine ljudi te nekog posebnog nesnalaženja što se tiče toga gdje se što nalazi ne bi smjelo biti – a lokalizacija u vidu hrvatskog jezika je potpuna.

Koncept jedinstvenog prostora za “nabavku” potrebnih aplikacija, koji je postao toliko popularan putem pametnih telefona i njihovih AppStore-ova, je nešto što na linuxu postoji gotovo od samog početka – bilo koja aplikacija vam je potrebna, dovoljno je potražiti je unutar centra za softver i nadogradnje te će se sam operativni sustav oko instalacije, ali i deinstalacije ukoliko se kasnije odlučite da vam nešto nije potrebno.

Računalni virusi su bolna točka za određene operativne sustave, no na linuxu su oni u praksi nepoznanica – te ni zaštite u obliku antivirusnih programa koji znaju usporavati računala (uz to što su dodatni trošak) nisu potrebne. Dapače, linux se često koristi za “čišćenje” zaraženih računala od virusa budući da je u mogućnosti odstraniti ih bez da tijekom tog postupka postoji mogućnost dodatne zaraze.

Održavanje u vidu instalacija sigurnosnih zakrpa i dogradnji je nešto što je nekad mnogima predstavljalo zapreku za korištenje linuxa – budući da se obično zahtijevalo opširno znanje o računalima te su ovi postupci uključivali i rad u komandnoj liniji. No, s vremenom su se ove stvari poprilično pojednostavnile i gotovo sve se sada svodi na potvrdu klikom mišem da ste suglasni da računalo skine nove dogradnje te ih ujedno i samo instalira – ništa teže nego na drugim operativnim sustavima.

Kad se nabroje sve prednosti, može se uvidjeti da nekih posebnih nedostataka i nema, barem što se tiče uobičajenog uredskog poslovanja. Specijalizirane aplikacije što se tiče CAD-a, grafike, videa postoje i na linuxu, no često je zbog navika rada te standardizirane upotrebe programa određenih proizvođača u je praksi njihova upotreba manje primjenjiva u profesionalne svrhe.

Manje grafički zahtjevni programi (knjigovodstveni i sl.) se u dosta slučajeva mogu pokrenuti unutar linuxa i bez nekih posebnih preinaka (iako su npr. razvijeni za rad na MS Windows sustavu) unutar aplikacija koje simuliraju čitav Windows operativni sustav unutar linuxa.
Tagovi: ,