INFINIUS

Linux u poslovanju [1]

CC photo credit: phauly :: linux

U trenutnim financijskim uvjetima, mnogi su počeli s preispitivanjem različitih aspekata poslovanja kako bi utvrdili gdje je moguće uštjedjeti – te je u slučaju uredskog poslovanja to često vezano uz informatičku opremu.

U slučaju da je računala potrebno zamijeniti novijima, osim samog hardvera je potrebno uračunati i cijenu softvera koja često zna nadmašiti sume koje su potrebne za fizičke dijelove. I dok ušteda što se tiče hardvera može biti barem što se tiče izbora proizvođača i modela, kod softvera je stvar poprilično ujednačena – operativni sustav poput Microsoft Windows-a, uredski alati Office istog proizvođača te antivirusna aplikacija čini osnovni “paket” gdje nekih mogućnosti uštede na prvi pogled nema.No, čim se spomenu uštede na softveru se vrlo brzo dolazi do spominjanja linux-a kao opcije koja dolazi sa cijenom – 0kn. Zvuči nevjerojatno, stoga će mnogi odmah odbaciti ovu opciju kao “nešto što ništa ne košta ništa ni ne vrijedi” – izreka s kojom se korisnici ovog operativnog sustava nikako neće složiti. Zašto? Ovaj dio “ništa ne košta” ima ustvari drugačiju priču u pozadini i moglo bi se reći pravilnije – besplatan je za krajnjeg korisnika.

Naravno da je bilo potrebno platiti razvoj softvera, programeri ipak trebaju živjeti od nečega – i dok je u prijašnje vrijeme većini programera koji su radili na linuxu i ostalim projektima otvorenog koda to bio dodatni neplaćeni posao u slobodno vrijeme, u posljednjih desetak godina su velike IT kompanije (IBM, Sun, HP, VMWare…)  priznale prednosti otvorenog koda te ulažu velike sume u razvoj te se na taj način financira razvoj linuxa ali i općenito softvera otvorenog koda. Ovo znači i dalje istu cijenu tj. nepostojanje iste za krajnjeg korisnika, a s druge strane puno više programera i brži razvoj što se tiče operativnog sustava i dodatnih aplikacija.

Iako je i prije bio cijenjen kao siguran i stabilan operativni sustav za servere, linux je unutar nekoliko zadnjih godina prerastao “boljke” koje su ga pratile u upotrebi na osobnim računalima – poput lošeg korisničkog sučelja, slabe podrške za noviji hardver i nepostojanja aplikacija za većinu uobičajenih poslova u uredskom poslovanju.
Tagovi: ,