INFINIUS

Linux prebacuje u višu brzinu

Audi S4 over 280 km/h (Highway Lleida - Barcelona)
[Creative Commons Licensephoto credit: scalleja]

Baziran na unixu kernel operativnog sustava Linux je ponovno nadograđen. Zadnja inačica 2.6.38 dolazi sa nekoliko poboljšanja koje utječu na značajnije ubrzanja rada Linuxa, posebice prilikom pokretanja rada sa bazama podataka i ostalim programima koji zahtijevaju maksimalne resurse računala. Zadnja inačica izašla je već nakon 10 proteklih tjedana od zadnje 2.6.37.

Prema tvorcu linuxa Linus Torvaldsu kernel 2.6.38 donosi zaista velike i značajnije promjene. Pored primjene novih tehnlogija kao što je to automatsko grupiranje procesa te transparentost velikih stranica, novi kernel uključuje i značajnija VFS poboljšanja.
Pristup grupiranja procesa će dozvoliti programima da ravnopravnije podijele procesorsko vrijeme što će rezultirati ukupnom poboljšanju perfomansi.
Nadalje, transparentne velike stranice povećavaju veličinu cache-a za pohranu učestalih memorijskih adresa, nazvanih stranicama. Uobičajeno je da su veličine stranice ograničene na red veličine 4 kB iako napredni moderni procesori podržavaju daleko veće veličine. Zahvaljujući ovome zahtjevniji zadaci kao što je to rad sa bazama može rabiti cache mnogo češće, smanjujući time vrijeme izvršavanja.
Nadalje nova poboljšanja je BATMAN podrška (Better Approach To Mobile Ad-hoc Networking), ad-hoc protokol koji može započeti proslijeđivanje paketa prije negoli je mrežni put definiran za operativni sustav.
Zadnja inačica kernela 2.6.38 uključuje i nadogradnju drivera, ispravke nekih bugova te specifične promjene za samu platformu.

Nadalje razvojni programer Linuxa Mike Galbraith je osmislio i stvorio zakrpu dužine samo 233 linija koja je osmišljena na način da poboljša planer unutar Linux kernela. Rezultat ove zakrpe je namjera da se smanji latentnost za desktop verzije Linuxa.
Možda zvuči nevjerojatno, no u određenim uvjetima zahvaljujući ovoj zakrpi vjeruje se da će i do 10x ubrzati Linux na desktop računalima. Sam Linux Torvalds je uzbuđen i sam potvrdio uspješnost ove zakrpe.
Linux je dugi niz godina bio serverski orijentiran te su česta poboljšanja i rad na njemu bila optimizirana upravo za serverske platforme sa naglaskom na propusnost. Na neki način desktop računala su dosad bila stjerana u kut jer ova poboljšanja nisu rezultirala onim što su desktop korisnici očekivali i što je njima potrebno. Za desktop okruženja bitna je što manja latencija koja je potrebna za skrolanje web stranica, micanje prozora i slične uobičajene svakodnevne desktop radnje.
Zahvaljujući upravo Mike Galbraith-ovoj zakrpi uspio je smanjiti latenciju za desktop računala za faktor 10, te ova zakrpa koja je ostvarena krajem 2010. godine će upravo biti izdana za zadnjom inačicom kernela 2.6.38.

Vrlo je izgledno da i nadolezaći Ubuntu verzije 11.04 koji stiže već u travnju uvrstiti ovaj novi kernel u svoj sustav. Vidljivo je da će se puno toga događati na području linuxa te da sve linux korisnike očekuje puno ugodnih noviteta u 2011. godini.
Tagovi: ,