INFINIUS

Linux i reklame? O da…

 

Kroz godine smo vidjeli puno reklama za različite operativne sustave, uglavnom za one Microsoftove, no ako ste mislili da za linux, iza kojeg direktno ne stoji ni jedna kompanija nema reklama – pogriješili ste. Izbor nekoliko najboljih:

IBM – Prodigy

IBM, kao jedan od većih sponzora linux zajednice, je u rujnu 2003. objavio video naslovljen kao Čudo – Prodigy, u kojem ukratko predstavljaju linux i njegovu budućnost: dijete koje uči od najboljih; između ostalih se u videu pojavljuju Muhammad AliSylvia NasarHenry Lewis Gates, John Wooden, Penny Marshall

 

 RedHat

RedHat je, citirajući poznate ljude kroz povijest, kao i različite tvrdnje koje su kasnije pokazale neistinitim (Zemlja je ravna…), nastojao odgovoriti na Microsoftove reakcije, koje su se polako iz ponižavanja i podsmjeha pretvarale u pravu medijski napad; te sve to jednostavno zaključio riječima Mahatme Gandhija citiranim pri kraju videa: “Prvo te ignoriraju. Zatim ti se smiju. Zatim se bore protiv tebe. I tada pobjeđuješ.”

 

Novell – “Kupite Mac” parodija

Apple-ova Kupite Mac kampanja s usporedbom PC-a (tj. Windows-a) i Mac-a (tj. OS-X) je bila tako uspješna da je parodija na nju bilo bezbroj, od dodatnih usporedbi što se tiče tih dvaju sustava do programskih jezika (RoR vs…). Novell, nakon što je kupio SuSE, je nekako morao iskoristiti priliku da predstavi prednosti linux i na ovaj način (osim ovog, drugog po redu u seriji, postoje još dva videa – #1 i #3)

 

IBM – The Heist

Što biste pomislili kao prvo kad bi vas datacentar jednog jutra dočekao prazan? U ono vrijeme je virtualizacija bila tek u povojima (2001.), tako da je za smanjivanje potrebnih hardverskih resursa bio zadužen linux…

 

Chinese 2000 linux

Iako su kinezi poznati po svojim verzijama različitog softvera, ovo je ipak raritet – komercijalna linux distribucija zasnovana na RedHat-u sa svojom  TV reklamom (da li se naplaćivao samo support ili je kršena GNU licenca ne znamo :)). Nažalost, izgleda da je i unatoč marketinškoj kampanji izdana samo jedna verzija.

 

Koja je vaša omiljena linux reklama?

photo by: Iron BishopTagovi: