INFINIUS

LibreOffice, novi ‘nasljednik’ OpenOffice alata

OpenOffice.org
[Creative Commons Licensephoto credit: viZZZual.com]
Grupa programera pod nazivom Document Foundation raščlanila je OpenOffice. OpenOffice je najveći konkurent Microsoft Office paketu kojeg je Oracle stekao kupnjom tvrtke Sun Microsystem. Navedena grupa objavila je prvu beta verziju svojeg softverskog paketa pod nazivom LibreOffice koja je već dostupna za download.

Iako je Document Foundation grupacija poslala poziv tvrtci Oracle da ponudi svoj zaštitni OpenOffice znak, oni su bili jasni u svojoj odluci da nastave kao tvrtka koja više nije orijentirana na softver.Pored toga, ista grupacija poslala je poziv svim programerima koji su voljni priključiti se ovom projektu kako bi radili na poboljšanju koda u novom prijateljskom i otvorenom okruženju. Na ovaj način uredski alat LibreOffice trebao bi postati još bolji i pristupačniji korisnicima, te je svakako dobrodošla pomoć svakog koji bi svojim nesebičnim radom to i omogućio. Traže se dobrovoljci koji bi prevodili, testirali, dokumentirali, promovirali ili na neki drugi način dali podršku ovom projektu.

Naravno, tu se i postavlja iduće pitanje. Što onda sa Oracle kompanijom koja posjeduje autorska prava na OpenOffice projekt? Naravno, iz grupacije Document Foundation izjavljuju da su i oni dobrodošli i pozvani.

Na stranicama Document Foundation grupacije pronaći ćemo slijedeći tekst u FAQ sekciji:
“OpenOffice.org je zaštitni znak Oracle korporacije. Vjerujemo da će ga Oracle donirati našoj zakladi sa punim povjerenjem u zajednicu sa svim pripadnim dobrima koje uključuju sva dobra vezana uz OpenOffice projekt.”

Očito da će Document Foundation grupacija i nadalje nastaviti raditi na LibreOffice projektu za sveopću dobrobit ljudstva u open-source duhu. Što će se dalje po pravnim pitanjima riješiti i dogoditi, svakako ćemo pratiti slijed događaja i poteze Oracle korporacije i Document Foundation grupacije.
Tagovi: , ,