INFINIUS

Koji linux je najbolji?

Tux attacked

Pitanje koje sve češće čujemo od korisnika čiji problemi s virusima, licenciranjem softvera te sporošću računala dosegnu tu mjeru da potraže alternativu trenutnom operativnom sustavu je najjednostavnije formulirati s “koji je linux najbolji”? Nažalost, odgovor je teže formulirati jednoznačno – ne zbog nedostataka linuxa, već zbog velikog broja opcija koje različite linux distribucije pružaju…

Čim manje promjena tim bolje

Linux Mint je definitivno prva preporuka u tom slučaju. Iako je ovaj uvjet da sve izgleda kao i na prethodnom operativnom sustavu teško zadovoljiti, nekako najlakši prelazak je baš putem ove distribucije – bez puno muke ćete se snaći s korisničkim sučeljem, a stvari s kojima se niste do sad susretali se unutar Linux Mint-a nastojalo čim lakše približiti neiskusnom korisniku.

Ubuntu je također dobra alternativa, no novije verzije su zbog svojeg novog sučelja (Unity) dosta drugačije od onog što ste naučili upotrebljavati – stoga se preporuča prvo početi s “Gnome Classic” sučeljem a kasnije, kad ste spremni istraživati, provjerite Unity sučelje – možda vam se svidi ovaj način rada.

Fedora je nešto drugačija (bazirana na RedHat distribuciji za razliku od Debiana koji je temelj Ubuntua i Minta), no svakako je vrijedi pokušati, naročito zbog vrlo dobre podrške hardvera (nije da prethodne dvije distribucije imaju lošu podršku, no nekad je riječ o sitnicama koje je početniku na linuxu teže riješiti te je dobro imati alternativu). Iako će neke stvari biti potrebno dodatno instalirati prije nego imate u potpunosti sustav koji ste naviknuli upotrebljavati (Office alati su nešto što u početnoj instalaciji nije sadržano), vrlo lako se snaći i početi se koristiti sustavom. Ukoliko želite probati linux s domaćim porijeklom – Fusion linux je zasnovan je na Fedori, te nudi dodatke koji olakšavaju rad odmah u početku.

Što ako je riječ o starijem računalu?

Gornja preporuka je u redu ukoliko se radi o novijem računalu, naročito što se tiče Ubuntu-a s Unity sučeljem te Fedore, no ukoliko je računalo starije, brzina izvršavanja aplikacija i samog sustava neće biti neko poboljšanje u odnosu na druge operativne sustave radi kojih ste uzeli u obzir linux kao alternativu. Ovo naravno ne znači da kod linux-a morate ovisiti o zastarjelim verzijama softvera koje su manje zahtjevne što se tiče hardvera – već je dovoljno da odaberete distribuciju gdje je sve optimizirano za slabiji hardver što uglavnom znači samo manje vizualnih efekata unutar sučelja.

Ubuntu inačica koje ovo nudi nosi naziv Lubuntu – sve prednosti Ubuntu-a (nove verzije softvera, velika baza korisnika koji su voljni pomoći) su ovdje, uz puno brže izvršavanje programa te jednostavniji izgled.

Ukoliko je riječ o računalu koje vam stoji već više godina negdje na tavanu zbog zastarjelosti komponenti – probajte Tiny Core – distribuciju koja će vam omogućiti da ovo računalo koristite normalno i dalje zbog vrlo malih zahtjeva za hardverske resurse.

Želite naučiti više o linuxu i postaviti sve baš kako vi želite?

Arch linux te Gentoo vam mogu pomoći u tome – budući da se sastoje samo od osnovnog sustava, dok sve ostalo ovisi o vama. Način instalacije softvera te filozofija ovih distribucija je drugačija od prethodnih – kod ove dvije distribucije nema neke određene verzije; sav softver se ažurira kako dolaze nove verzije, za razliku od svih prethodnih gdje postoje stabilne verzije koje se ažuriraju uglavnom samo sigurnosnim zakrpama.

Ovo znači da ćete uvijek imati najnovije verzije softvera, no ponekad i bugove te su stoga preporučljive za one strpljivije koji imaju želju za učenjem novih stvari.

Preporuke drugih

Preporuke drugih u vašoj okolini koji već upotrebljavaju linux su također važne pri odluci o prelasku na linux – u slučaju da negdje “zapne”, uvijek ćete imati gdje potražiti odgovor…

Jeste li nedavno prešli na linux ili ste isprobali koju linux distribuciju? Slobodno opišite svoja iskustva i preporuke u komentarima…
Tagovi: , ,