INFINIUS

Kategorije softvera po vrstama licenci

CC in a sentence
Creative Commons Licensecredit: creativecommoners

Svaki softver odnosno računalni program dolazi s licencom koja korisniku dopušta određena prava korištenja istog. Proizvođač softvera postavljanjem licence zaštićuje svoj softver vezano uz kopiranje i upotrebu, a često određuje i komercijalne uvjete korištenja. Dole navedene kategorije su najčešće korištene prilikom klasifikacije licenci:

Vlasnička (proprietary) komercijalna licenca

Najčešće upotrebljavani oblik licenciranja softvera koji se upotrebljava za poslovne primjene. Proizvođač daje pravo korištenja softvera uz određenu novčanu naknadu. Softver se može koristiti prema točno određenim uvjetima (na novom računalu, vezano uz korisnika i sl.) dok vlasništvo nad samim softverom (programski kod) uvijek ostaje kod samog proizvođača.
Primjeri softvera koji su licencirani pod ovim uvjetima su većina Microsoftovih proizvoda, Adobe Photoshop, Corel Draw i sl.

Shareware

Shareware je tip licence gdje korisnik može softver upotrebljavati određeno vrijeme, određeni broj puta ili u djelomičnom obliku – sa svrhom upoznavanja sa softverom. U slučaju da korisnik softver želi upotrijebiti u punom obliku očekuje se da kupi komercijalnu licencu. Nakon što je probni vremenski period prošao softver se više ne može upotrebljavati. Programi licencirani kao shareware su većinom distribuirani preko downloada s website-a proizvođača čime se olakšava distribucija i olakšava dostupnost krajnjem korisniku.
Među poznatijim shareware proizvodima se nalaze WinZip te mnogi antivirusni programi kao Eset Nod32.

Freeware

Freeware licenca omogućuje korisniku u potpunosti besplatno korištenje softvera, ali često pod nekim uvjetima – najčešće je to upotreba u nekomercijalne svrhe i za kućnu upotrebu. Proizvođači softvera znaju postaviti manje funkcionalne verzije svojeg softvera kao freeware – pokazujući dio mogućnosti svojeg glavnog proizvoda.
Primjeri freeware programa – antivirusni programi: AVG free edition i Avast home.

Open source (softver otvorenog koda)

Open source softver je, za razliku od gore navedenih kategorija, softver s kojim dolazi i izvorni kod programa. Uz manje razlike, sve open source licence dozvoljavaju i promjene unutar koda pa čak i daljnju distribuciju koda i softvera. Time je softver besplatan za upotrebu ali i vlasništvo samog koda i softvera nije postavljeno od strane pojedinca ili tvrtke iako se uglavnom zahtjeva da se prilikom daljnje upotrebe i promjene postavi ista licenca. GPL, LGPL i BSD su različiti tipovi open source licenci i njihove glavne razlike su vezane uz upotrebu koda u drugim projektima i licenciranju softvera proizašlog iz tih projekata.
Projekti najviše vezani uz open source softver su linux, OpenOffice i apache web server.

Adware, abandonware (napušteni softver), privatni softver

Uz prije navedene osnovne licencne kategorije softvera, postoji još specijaliziranih licenci pod kojima se prava korištenja nekog softvera mogu prihvatiti – adware (softver koji je besplatan za upotrebu za krajnjeg korisnika ali je financiran od strane reklama), abandonware (softver čiji proizvođač više ne postoji ili više nije podržan od strane proizvođača), privatni softver (softver razvijen isključivo po narudžbi određenog naručioca koji time nema primjene u druge svrhe).
Tagovi: , ,