INFINIUS

Karta Wi-Fi udruga

Zanimaju vas bežične tehnologije i računalne mreže općenito? Jeste li član neke od Wi-Fi udruga? Ukoliko ne znate djeluje li neka od udruga na vašem području a željeli bi se priključiti, projekt apsolventa Velv-a, Matije Lesara će vas uputiti u to.

Na adresi http://ffox.com.hr/udruge/ je moguće, uz osnovne podatke, vidjeti i pristupne točke wifi udruga unutar Hrvatske (onih koje su prijavile svoje podatke za sudjelovanje u ovom projektu) vidjeti međusobne veze između točki ali i između udruga.

Osim što daje uvid u rasprostranjenost ovog oblika umrežavanja entuzijasta zainteresiranih za bežične tehnologije, ovaj online servis nudi i dodatne prednosti trenutnim, ali i budućim članovima udruga kroz nekoliko funkcija koje na prvi tren nisu odmah vidljive:

  • Podaci o pristupnoj točci – klikom na točku na karti su vidljivi podaci o točci: oprema koja se tamo nalazi, podaci za kontakt i slično (ovisno o podacima koje su vlasnici točke dali na uvid)
  • Pokrivnost signalom – u gornjem lijevom kutu je moguće uključiti aproksimaciju pokrivenosti signalom; iako se za sad ne vodi računa o konfiguraciji terena pri ovom prikazu te može odstupati od stanja na licu mjesta, ovo će dobro poslužiti novim korisnicima da odaberu kome se obratiti ukoliko su zainteresirani za spajanje na najbliži čvor
  • Mjerač udaljenosti – odmah do gumba pokrivenosti signalom se nalazi alat kojim je na lak način moguće doznati udaljenost između dvije točke (zračne linije) – nakon uključivanja je samo na te dvije točke na karti potrebno postaviti ponuđene zastavice
  • Koordinata – dovoljno je samo kliknuti na lokaciju na karti te će se u donjem desnom uglu pojaviti koordinate te točke

Cjelokupan posao ažuriranja podataka oko udruga  i njihovih pristupnih točaka odrađuju same udruge – kroz korisničko sučelje za koje svaka zainteresirana udruga dobija pristup.

Za one koje više zanima ovaj projekt, pitao sam Matiju da sam malo pojasni oko upotrijebljenih tehnologija kao i kome je on namijenjen, daljnjih planova za projekt te naravno kome se obratiti za udruge zainteresirane za upis podataka:

Od tehnologija koje su korištene su MySQL,PHP,XML,JavaScript te Google Maps. Gotove JavaScripte koje sam iskoristio su JSColor za odabir boja linkova i točaka, TinyMCE za pomoć kod unosa opisa udruga, MapIconMaker za izradu točaka sa natpisima na karti, KeyDragZoom za pomoć kod zumiranja karte i ELabel za prikaz natpisa o frekvenciji linkova.

Stranica je namijenjena svim zaljubljenicima u wireless, a pogotovo administratorima da im pomogne kod budućih linkanja sa drugim udrugama, kod odabira subneta, dns domene i svega ostalog. U planu je izrada statistike po udrugama, broj linkova, nodova, frekvencije te izrada tabele sa svim informacijama o nekoj udruzi.

Postoji i stranica za registraciju, a direktno se moguće obratiti na e-mail matija.lesar[at]gmail.com ili adrvoderic[at]gmail.com. Registracija naravno ide prvo na odobrenje, a se odobrava samo administratorima i predsjednicima udruga.

 
Tagovi: ,