INFINIUS

Kako ubrzati staro računalo za nula kuna

Zenith Z-19 Terminal
[Creative Commons Licensephoto credit: ajmexico]
Imate staro računalo i namjeravate ga baciti u smeće te ono stoji zabačeno u nekom kutku, podrumu ili tavanu jer je užasno sporo. Kupnja novih hardverskih komponenti ne dolazi u obzir, jer osim što su dodatni trošak vrlo vjerojatno neće ni ništa značajno nabolje promijeniti.
Zahvaljujući linuxu i distribuciji Puppy Linux vaše staro računalo može opet zasjati u punom sjaju. Ako ništa drugo barem da bude pomoćno računalo u kući na kojem će se igrati djeca ili služiti kao odlično računalo za surfanjem internetom i pisanjem pokojeg dokumenta kada je glavno računalo u kući zauzeto od drugih ukućana.

Mali zahtjevi i brzina

Glava karakteristika Puppy Linux distribucije je ta što je izrazito malena i zauzima tek stotinjak megabajta prostora. Slijedeća zanimljivost je da se učitava u cijelosti u radnu memoriju što ga time čini izuzetno brzim. Vrijeme za podizanje ovog operativnog sustava se nosi sa svim modernim računalima, jer mu je potrebno tek 30-40 sekundi da sustav bude u potpunosti spreman za rad.
Puppy Linux je odličan izbor za stara računala kao i idealan za situacije gdje su dostupni minimalni resursi računala. Može ga se pokrenuti u obliku LiveCD-a, te dok druge distribucije prilikom ovog podizanja svako malo moraju pristupati i učitavati podatke sa CD-a i time su sporiji, Puppy nema tih problema jer cijeli sustav učitava u radnu memoriju.
Puppy Linux može biti instaliran i podizan sa USB stickova, te će minimizirati spremanje na isti kako bi produžio vijek trajanja USB sticka. Ako imate staro računalo sa neispravnim čvrstim diskom kojeg zbog stare tehnologije više ne možete nabaviti, Puppy Linux ćee na ovom starom računalu moći pokretati bez čvrstog diska sa CD-a ili još boljeg načina sa USB sticka.

Kompatibilan sa Ubuntu

Pored svoje brzine i male veličine pri zauzimanju prostora, Puppy Linux je vrlo jednostavan za korištenje. Automatski prepoznaje vaše hardverske komponente računala, te dolazi sa velikim brojem aplikacija koje najčešće korisnici koriste. Zadnja inačica Puppy Linuxa 5.2 pod nazivom Lucid Puppy je kompatibilan i podržava instalaciju aplikacija sa Ubuntu 10.04 repositorija.
Puppy Linux možete skinuti u obliku .ISO datoteke veličine 127MB, te na ovim stranicama pronaći detaljnije sve što bi vas moglo zanimati za ovu brzu i malu linux distribuciju.
Najveća prednost Puppy Linuxa kao i svake ostale linux distribucije je ta da vas ovo ništa ne košta, osim nekoliko minuta vašeg vremena. Slobodno i besplatno ga možete skinuti, probati pokrenuti te ako vam se dopadne i instalirati.

Minimalni zahtjevi Puppy Linux distribucije

CPU : Pentium 166MMX
RAM : 128 MB radne memorije
Čvrsti disk: nije nužan
CDROM ili USB stick




Tagovi: ,