INFINIUS

Kako pretraživati – Google za napredne

CC photo credit: dullhunk :: Google Classic: Please Allow 30 Days for your Search Results

Osnovnu tehniku pretraživanja internet stranica putem Google pretraživanja nije teško savladati – dovoljno je upisati pojam koji tražimo u polje pretraživanja i… ukoliko ne tražite nešto jednostavno – rezultati često baš i nisu direktno ono što ste tražili.

Stoga što napraviti ako želimo točnije rezultate? Iako su nam već ponuđeni neki osnovni filtri (po jeziku internet stranica, po vremenu i slično), ponekad je potrebno malo bolje definirati sam upit da bi dobili rezultate koje tražimo odmah.

Točne definicije

Ukoliko na primjer želite naći tekst objavljen u novinama gdje spominju kako su poznati dobitnici ulaznica za predstavu Ivicu i Maricu (znate da je neka fraza u tekstu otprilike ovako izgledala) jednostavno pretraživanje Ivicu i Maricu vam neće puno pomoći – Google pokušava predstaviti čim bolje rezultate neovisno o padežu koji ste upotrijebili.

U ovom slučaju će vam pomoći navodnici – za “Ivicu i Maricu” će vam biti prikazan baš onaj rezultat koji ste tražili. Slično vrijedi i prilikom pretraživanja po registarskim oznakama ili oznakama računalnih grešaka gdje će vam bez navodnika biti ponuđeni općeniti rezultati koji vam puno i ne pomažu.

Pretraživanje unutar domena ili država

Recimo da tražite informacije za određeni proizvoda koji se prodaje u cijelom svijetu a vas zanima kada će biti dostupan kod nas – naprimjer sveprisutni iPhone tj. iphone 5: upit iphone 5 site:.hr će pretražiti samo stranice čije domene završavaju s .hr tj. domene registrirane u Hrvatskoj što vam omogućava “site:” operator, a ako ste vezani uz određenog mobilnog operatera – unutar upita definirajte njegovu domenu: iphone 5 site:vip.hr. “site:” operator zanemaruje lijevu stranu (poddomenu), kao i adresu iza domenske oznake.

Ista ta tehnika će vrijediti i za stranice gdje se ne možete snaći a pretraživanje unutar stranica ne radi kako bi trebalo – lakše je u tom slučaju naći stranicu koja vas zanima putem Google pretraživanja: prioritetna pošta site:infinius.hr.

Zanemarivanje rezultata

Da li vam ponekad rezultati pretraživanja nemaju veze s onim što tražite jer je termin vezan uz nešto drugo što se češće pretražuje? Dobar primjer za to bi bio “virus” – ako vas i zanima nešto o virusima u smislu bolesti, jednostavno pretraživanje po virus terminu će vas obavijestiti o svim načina kako da izliječite od virusa – vaše računalo.

No, naoružani znanjem da se za računala upotrebljavaju anti-virusi, termin kojeg u medicini nema – jednostavno upotrijebite to u svoju korist: iz rezultata izuzmite sve one u kojima se spominje anti-virus: virus -anti-virus (ispred riječi koju ne želite u rezultatima dodajte znak minus bez razmaka).

Potrebni su vam još precizniji rezultati?

Iako bi gornji savjeti morali biti dosta da pokriju većinu pretraživanja, ponekad ni to nije dovoljno – u tom slučaju pretražujte direktno putem forme naprednog pretraživanja gdje je moguće definirati i točni vremenski period, prava upotrebe, format datoteke unutar koje se pretražuje i ostalo.

Neki od uvjeta koje je moguće postaviti unutar te forme se mogu upisati i kao upiti tekstualno (npr. tip dokumenta pdf se označava uz pomoć “filetype:pdf” operatora), no često je lakše ispuniti nekoliko polja nego se prisjetiti svih operatora koji postoje – stoga se u tom slučaju i preporučuje upotreba ove forme.
Tagovi: