INFINIUS

Kako izraditi web stranicu?

World Wide Web
Creative Commons Licensecredit: Bull3t

Krenuli ste sa vlastitim poslom, a načuli ste da u današnje vrijeme ne samo da je dobro prezentirati se preko Interneta, već da je to uobičajena praksa. Dovoljno je samo reći da je i kod nas stiglo vrijeme kad se slobodno može reći: ‘Ako vi i vaše poslovanje ne postoji na Internetu, vi  kao da uopće ni ne postojite.’

Činjenica jest da je nužno prezentirati se preko Interneta i imati vlastite web stranice, te ćemo stoga ovdje prikazati par osnovnih natuknica kako bi se snašli u svemu ovome što vas očekuje.

Dakle, što vam je potrebno za izradu web stranice? Vjerojatno ste na internetu naišli na mnoštvo odgovora, ali ništa suvislo i konkretno. Najjednostavnije i najbrže rješenje je naći tvrtku koja se ovime bavi i koja će vam sav posao odraditi profesionalno i brzo. No, ako želite ovo uraditi u vlastitom aranžmanu bilo iz razloga da želite naučiti nešto novo ili jednostavno trenutno niste financijski spremni za ovaj poduhvat nastavite čitati dalje.

Osnovno za izradu web stranica, između ostalog ovdje se podrazumijeva  računalo, Internet konekcija i malo više od osnovnog korištenja računala je:

  • domena
  • web prostor
  • alati i/ili skripte za izradu web stranica

Domena
Naziv domene je u biti naziv Internet stranice, dakle www.infinius.hr je naziv naše domene.

Hr domene i sve vezano uz .hr domene rješava Carnet i one su za sada još uvijek besplatne za tvrtke i obrte, naravno uz dobro obrazloženje zbog čega želite baš određeni naziv adrese. Ako imate tvrtku ili obrt posjetite Carnet-ove stranice da rješite sve vezano uz vlastitu željenu domenu.

Ako ćete htjeti registrirati neku domenu tipa .com.hr, .com, .net ili slično, cijene se kreću različito u ovisnosti od ishodišne domene malo prije nabrojene, a cijene se kreću od 70-ak Kn pa naviše.

Web prostor
Da biste vaše stranice bile dostupne preko interneta njih je potrebno smjestiti na tzv. web server iliti korsititi uslugu web hostinga. Naravno, stranice još uvijek niste napravili i ovo je vrlo bitno da znate koji ćete hosting odabrati, kako bi nakon toga znali u kojoj tehnologiji izraditi stranice, te da li vaš izabrani hosting podržava i vaše buduće stranice.
Nabrojimo samo neke osnovne značajke nekog hostinga: PHP, mySQL, ASP, podrška za email, web prostor u MB, admin sučelje za korisnika, propusnost servera  itd…

Postoje i neki free web hosting servisi, ali za poslovanje njih svakako izbjegavatjte, jer ne samo da ćete uštedjeti neki trošak od 200-ak Kn godišnje, već u svakoj besplatnoj usluzi postoji i neka caka. Od kojih su manje mogućnosti, te bitna da preseljenje na novi server i prikupljanje postojećih podataka neće biti lako moguće ili ga uopće neće biti, do neprestanog reklamiranja izabranog hostinga na vašim stranicama.

Alati i skripte za izradu web stranica

Pri izradi web stranica morati ćete koristiti nekoliko programa i alata, od obrade slika i html, php, asp editora, pa do programa za uploadanje završenih sadržaja na vaš zakupljeni web server.

Nećemo pažnju posvetiti nijednom programu, jer su ukusi različiti, najjednostavnije ih je na google-u pronaći sa slijedećim ključnim riječima: image editor, ftp client, html/php/asp editor. No, kako ne bi bili suviše sebični možemo vam samo šapnuti da su neki od traženijih besplatnih programa (Gimp, Paint.Net, Notepad++, FreeCommander, FileZilla …).

Pored izrade vlastith web stranica krećući od nule, možete se i odlučiti za izradu web stranica koristeći gotove skripte od foruma (phpBB, SMF) ili neka CMS rješenja (WordPress, Drupal, Joomla) itd.

Bilo kako se odlučite, ovo su vam osnovne smjernice odakle krenuti ako želite izraditi vlastite web stranice. Naravno, ako nemate dovoljno osnovnog znanja vezano uz računala, ovaj posao nikako nećete moći samostalno odraditi. No u svakom slučaju dobro je biti informiran, pa ako čak i ne uspijete u svim koracima barem ćete nakon utrošenog vremena i truda imati jedno iskustvo više.
Tagovi: , ,