INFINIUS

Je li vrijeme za prelazak na Linux?

Time Spiral
[Creative Commons Licensephoto credit: gadl]
Možda ste se upitali kako odgvooriti na pitanje iz naslova i zaista kad i kako ćete znati je li zaista vrijeme za prelazak na neku od distribucija Linux operativnog sustava? Vrlo jednostavno, morate ispunjavati dva uvjeta: volite istraživati i ne bojite se iskušati nešto novo te trenutno niste zadovoljni operativnim sustavom koji trenutno koristite iz različitih razloga i sitnica koje vam jednostavno smetaju u svakodnevnom radu.

Svaki korisnik računala zadovoljan je svojim kad nema problema sa istim, no kad se oni pojave često razmišlja i spreman je na promjene. Možda ste se susreli sa nekim od ovih razloga ispod te vas oni potaknu da isprobate Linux. U prethodnom članku “Kako isprobati linux?” opisali smo kako ga isprobati bez ikakve potrebe da ga zaista instalirate, te time ne dirajući postojeće računalo, sustav i programe na njemu.

Dosadilo vam je plaćanje za softver

Ovo može biti izrečeno i na gore naveden način, no na istočnom tržištu je znano da je stopa piratstva i
korištenja nelegalnog sotvera na visokoj razini. Pa bi možda uobičajenije bilo upitati dosadilo vam je plaćati za softver i/ili tražiti razne načine kako zaobići plaćanje operativnog sustava ili softverskog programa za čije korištenje je potrebno platiti registraciju.
Ukoliko koristite Linux ovog problema nemate, nebrojeni broj programera diljem cijelog svijeta radi na softveru i operativnom sustavu koji je slobodan za korištenje, dakle potpuno besplatan.

Dosadilo vam je nadograđivati i kupovati novi hardware

Jeste li možda primjetili da nadogradnjom vašeg operativnog sustava na zadnju verziju oni više ne prepoznaju i ne žele raditi sa vašim “starim” uređajima, od web kamera, digitalnih fotoaparata i slično? Ja jesam i primjera ima nekoliko, te je stoga zaista neobično da vaš uređaj koji vas još uvijek izvrsno služi morate “baciti u smeće” samo iz razloga što je proizvođač operativnog sustava i/ili samog uređaja odlučio ga više ne podržavati. Osjećate se izigranim, posebice ukoliko je uređaj potpuno ispravan, odlično radi i koštao je puno novaca?
Na drugu stranu, nadogradnjom sustava novi operativni sustav je nadalje žedan novih resursa, memorije i procesora, što i jest uobičajeno i na neku ruku prihvatljivo, ali ne bi nikako smjelo biti uvjet, trebala bi biti uvijek i neka alternativa da novi sustav može raditi i na starijim i sporijim računalima.
U slučaju Linuxa gore navedenih problema nemate, zadnje inačice podržavaju unatrag sav hardver, te nove traže brža i bolja računala, ali nude i alternative da se i na slabijim računalima isti pokrenu. Primjerice, XFCE ili LXDE desktop okruženja koja za Ubuntu operativni sustav dolaze već predinstalirana kao Xubuntu ili Lubuntu

Dosadilo vam se braniti od zloćudnog softvera

Gubljenje vremena sa traženjem novih antivirusnih programa, te programa za čišćenje spyware, trojanaca i ostalog zloćudnog softvera. Vaš rad na novo kupljenom brzom računalu iz nepoznatih razloga počinje se usporavati, vrlo moguće da se radi o nekom zloćudnom softveru kojeg nikako ne možete otkloniti.
Linux korisnici ovakvih problema nemaju ili se iznimno rijetko susreću sa istima.

Gubljenje vremena na održavanje računala

Tko voli gubiti vrijeme na mjesečno održavanje računala od pokretanja skeniranja sa antivirusnim alatima, zatim provjere da li su nadograđeni sa zadnjim podacima o virusima, redovitom defragmentacijom diskova pa čak do provjere ima li nadogradnje novih aplikacija.
Ukoliko sve to radite, morate biti vješti te znati kako navedene stvari odraditi, u najgorem slučaju nekoga zamoliti ili platiti da to uradi umjesto vas. U najgorem slučaju ni nakon obavljenog posla “čišćenja” računala ono ne radi najbolje, te je jedino rješenje ponekad i nova reinstalacija sustava.
U slučaju linuxa ovih problema zaista nema i svoje dragocjeno vrijeme umjesto da održavate računalo možete iskoristiti da radite na njemu.

Brzina je bitna

Ako za vrijeme dok palite računalo odlazite kuhati kavu, jer ne želite čekati da prođe nešto više od minute da računalo bude spremno za rad, vjerujem da ste se ponekad upitali, može li ovo brže? Nemojte zaboraviti da što ga duže koristite i više programa instalirate da će svakim mjesecom dizanja sustava biti još sporije, nikako brže. Ne možemo reći da na Linux operativnom sustavu da prilikom pokretanja sustava programi koji se automatski pokreću ne usporavaju vrijeme trajanja dizanja, ali možemo dakako reći da je brži.

Ukoliko ste se poistovjetili sa bar jednom gore navedenom situacijom vrlo vjerojatno ćete htjeti ako ništa drugo barem isprobati Linux. Da li je Linux savršen? Naravno da nije, ali je u nekim stvarima bolji u od drugih operativnih sustava, a povrh svega je još i besplatan, te sve aplikacije koje će prosječni korisnik ikada zatrebati su lako dostupne i isto tako slobodne za korištenje.

Ako nađete vremena i odlučite se da isprobate Linux evo naših prijedloga redom najpopularnijih i najkorištenijih Linux distribucija: Ubuntu, Fedora i/ili openSuse, ukoliko ste neodlučni izaberite Ubuntu kao našu preporuku u suprotnom gotovo da je svejedno. Za one znatiželjnije dajemo listu gdje slobodno mogu provjeriti popis 10 najpopularnijih linux distribucija.
Tagovi: