INFINIUS

IT potrošnja u 2010

_MG_0181
Creative Commons Licensecredit: last.fm

Prema Gartnerovom izvještaju o potrošnji unutar IT-a za 2010 godinu se ne predviđaju neki posebni pomaci prema zadnje dvije godine – nakon već gotovo dvije godine konstantnog smanjivanja budžeta tvrtki za informatičke tehnologije se za ovu godinu najavljuje zadržavanje trenutne razine. Kakvo je trenutno stanje kod nas, vjerovatno bi ovo stanje mogli čekati još par mjeseci ili godinu dana.

Općeprisutan trend smanjene nabave novih računala (naročito što se tiče osobnih računala i malih servera) produžuje interval zamjene hardvera što je s druge strane omogućeno novim tehnologijama – virtualizacijom i manje po hardver zahtjevnim operativnim sustavima. Ističe se i sve veća pojava upotrebe open-source softvera kao i SaaS (softver u obliku servisa) koncepta rada, osim što su na ovaj način ostvarive velike uštede omogućen je automatski i rad s udaljenosti. Što se tiče zaposlenih u IT odjelima tvrtki, njihov broj konstantno pada što poslodavci djelomično kompenziraju outsourcing uslugama.Gledano po najčešće zacrtavanim ciljevima za IT u 2010 se ističu 2-3 glavne ideje – bolju integraciju s poslovnim procesima i tako bolji povrat uloga te čim veću konsolidaciju hardvera, naročito preko virtualizacijskih tehnologija. Visoki prioritet imaju i ostale mjere za uštedu u poslovanju kao i povećanje efikasnosti rada radnika na računalu.

I za kraj, možda najzanimljiviji dio ovog izvještaja: u sljedeće dvije godine se predviđa puno veća komunikacija tvrtki kroz direktniji pristup, naročito preko društvenih mreža i ciljanih marketinških poruka u nastojanju da se zadrže trenutni klijenti – izgleda da nas čeka sve veća navala tvrtki na facebook, linkedin i twitter…
Tagovi: , ,