INFINIUS

iPhone pogonjen Google-ovim Androidom

Android FTW
Creative Commons Licensecredit: lwallenstein

Koliko god se činilo nemogućim ili možda nekim iPhone korisnicima nezanimljivim, ipak Google-ov OS za mobilne uređaje Anrodid uspješno je instaliran i pokrenut na Apple-ovom uređaju. Ovo su uspjeli, točnije uspio je to član iPhone Dev tima, kojem je osnovni rad temeljen na hackiranju iPhone uređaja. Imenom i prezimenom, David Wang, postavio je i uspješno boot-ao Android OS na iPhone uređaju što je i potvrdio videom koji dostavljamo u prilogu.

Na priloženom video isječku David je prikazao boot-anje Android OS-a, surfanje Internet stranicama, primanje SMS poruka, zaprimanje telefonskog poziva i slušanje glazbe. Telefon je podešen u dual-boot konfiguraciju, gdje krajnji korisnik telefona slobodno bira prilikom paljenja uređaja koji OS želi odabrati.
Naravno, ovo je još uvijek samo alpha inačica, te još uvijek ima mnogo za napraviti kako bi se osigurala stabilnost rada uređaja sa Androidom i osposobile sve funkcije. Jedno je sigurno, da je ovaj tim zajedno sa Davidom i ovim projektom pokazao visoku tehničku stručnost i znanje. Moramo napomenuti da nikako nije cilj ovog tima da korisnici iPhone uređaja prijeđu na novi OS. Želja ovog tima je samo da pokaže da ovaj uređaj može raditi i sa drugim operativnim sustavima, te da nisu opravdane tvrdnje Apple kako iPhone uređaj isključivo i nikako drugačije može raditi samo sa njihovim OS-om.
Prema blogu Davida Wanga, on je projekt instalacije i podizanja Linux sustava na iPhone uređaj započeo već 2008. godine. U demonstraciji je stoga i prikazana prva generacija uređaja, ali će na isti način biti podržani i noviji modeli iPhone uređaja. Wang je vezano uz ovo na svom blogu napisao da će biti vrlo jednostavno portati Android na iPhone 3GS, zahvaljujući svom uloženom radu i iskustvu u proteklih dvije godine. No, prebacivanje na 3GS iziskuje dosta vremena, te se on nada da će kroz određeno razumno vrijeme Android OS biti vrlo dobra alternativa za iPhone korisnike.
Zahvaljujući Androidu, naposljetku će i iPhone konačno podržavati Flash ako se podsjetimo da iPhone i iPad ne podržavaju Adobeov Flash.
Tagovi: , , , ,