INFINIUS

iPhone – Appleov i ničiji više

iPad
[Creative Commons Licensephoto credit: Rego - d4u.hu]

iPhone 4, najnoviji Apple-ov smartphone je, po svemu sudeći još jedan u nizu uspješnih spojeva dizajna, marketinga i tehnologije projektiranih u kalifornijskoj tvrtki. Kako bi zaštitio ovaj svoj proizvod, Apple je uveo i nove vijke, samo da bi korisnicima onemogućio pregled i eventualnu izmjenu izgleda i funkcionalnosti uređaja.

Iako je svima jasno da se otvaranjem uređaja gubi pravo na jamstvo te vjerojatno nitko ni ne bi tražio popravak o trošku tvornice nečeg što je sam pokvario, u Apple-u su odlučiti osigurati sve svoje uređaje od otvaranja novim vijcima koji se ne upotrebljavaju nigdje drugdje. Izgledom slični na relativno često upotrebljavane torx vijke, Appleovi novi vijci su više slični cvijetu nego zvijezdi kao što je to slučaj kod torx vijaka (također, umjesto šest krakova je riječ o pet “latica”).

Ekipa iz ifixit ih je nazvala pentalobe vijcima, a u ponudi već imaju  i odvijač te križne vijke kojima možete zamijeniti nove vijke nakon što ih odstranite s uređaja. No, izgleda da se vijci ne upotrebljavaju samo na iPhone-u 4, već se s njima vraćaju i stariji uređaji sa servisa, a i drugi Apple-ovi proizvodi poput MacBook Pro te MacBook Air su “zaštićeni” uz pomoć njih, te Apple čak ima i službeno ime za njih – Torx Plus Tamper 6.

Sve nas ovo dovodi do pitanja zašto to Apple radi – problemi s izlaskom bijelog iPhone-a 4 su još uvijek obavijeni velom tajne (jedno objašnjenje je da je zbog greške u boji, drugo zbog problema s kamerom) – zbog zaštite korisnika ili zbog osiguranja od krađe dizajna od strane konkurencije? Ustvari je potrebno samo pogledati cjelokupne Apple-ove marketinške kampanje – sve se svodi na stvaranje velike medijske strke oko (relativno prosječnog) proizvoda te dizanja u kultni status prije nego je uopće izašao što korisnicima budi nagon “moram to imati ma kolika bila cijena“.

Stoga je i strogo zabranjeno bilo kakvo otvaranje i mijenjanje Apple-ovih proizvoda – on je savršen upravo takav kakav ga je Apple zamislio (i prodao). Iako ova logika ima uporište kod većih nadogradnji – Apple se time osigurava da će proizvod besprijekorno funkcionira ukoliko su ugrađeni dijelovi prošli njihovu inspekciju i provjeru kompatibilnosti, jednostavna promjena npr. maske kao što je to uobičajeno kod telefona se ovime isto ne dopušta. Kod Apple-ovog OSX operativnog sustava je slična stvar, razvoj je pojednostavljen ako znate točno na kojem hardveru će biti pokretan te nije potrebna posebna podrška proizvođača u vidu drivera (ionako se gotovo sve od hardvera prodaje preko Apple-a čime imaju potpunu kontrolu nad ugrađenim komponentama), slično vrijedi i za iOS gdje je aplikaciju moguće upotrijebiti isključivo nakon što je prošla Apple-ovu inspekciju.

No što ovo znači za korisnika? Uređaj koji ste kupili – nije ustvari vaš u smislu da možete raditi s njim što želite – smijete ga upotrebljavati samo na način na koji je to proizvođač predvidio. Naravno, ovo nije samo Apple-ova politika, i ostali proizvođači time osiguravaju svoje uređaje od “neprikladne upotrebe” od strane korisnika. Nažalost, ova “neprikladna upotreba” upravo dovodi do novih inovacija, kao što je to primjer s Microsoftovim Kinectom – mnogobrojni Kinect hackovi su pokazali da je upotreba Kinecta puno veća od “običnog” kontrolera za igre, poput primjene pri udaljenim medicinskim operacijama ili vizualizacija rendgena tijela u pokretu.

No, sudeći prema novim zaštitama uređaja, Apple (još) nije spreman na ovakve eksperimente, što će se ionako prije ili kasnije dogoditi – s njihovim dopuštenjem ili ne. Do tog trenutka, jedini način na koji je moguće zaviriti u tajne Apple-ovih uređaja poput iPhone-a 4 su pokazali u Blendtec-u:
Tagovi: , ,

 
  • http://www.gricni.com/multipraktik multipraktik

    ha ha ha ha! prekul video! iblend :)