INFINIUS

Internet preglednici – što nas čeka u 2011?

2nd Anoniversary
[Creative Commons Licensephoto credit: Anonymous9000]

Internet preglednik je kroz zadnjih par godina postao glavna aplikacija na svakom računalu – bez njega gotovo da nije moguće zamisliti rad. Svejedno tražite li informacije, pregledavate e-mail, plaćate račune ili pak obrađujete dokumente – sve je ovo u današnje vrijeme moguće raditi preko internet preglednika. Stoga nije ni čudno što nam je od usputnog dodatka operativnom sustavu ova aplikacija postala najvažniji dio računala.

Rat najvećih

Firefox, Internet Explorer i Chrome – tri trenutno najveća preglednika po broju korisnika vjerovatno neće imati neku posebnu konkurenciju sa strane, no poredak bi se mogao drastično promijeniti. Iako je već normalno polako opadanje Internet Explorera što se tiče postotka korisnika, tijekom 2010 se ono drastično pojačalo – dok je Firefox ostao na približno sličnoj razini tijekom cijele godine većinu korisnika Internet Explorera je preuzeo Google-ov preglednik Chrome.

Uz kvalitete Chrome-a u vidu brzine, jednostavnosti upotrebe i integriranosti s Google servisima, veliki razlog za ovo je i u već pomalo zastarjelosti Internet Explorera – mnoge već normalne stvari u drugim preglednicima u trenutno zadnjoj stabilnoj verziji, IE8, nisu dostupne, dok se na izlazak IE9 iz bete čeka već poduže vrijeme a još nije ni najavljen točan datum kada bi se to moglo dogoditi.

Sudeći prema statistikama upotrebe internet preglednika u 2010, čeka nas zanimljiva godina za koju je teško predvidjeti kako će završiti – hoće li izlazak IE9 moći utjecati da Microsoftov preglednik ostane na svjetskoj razini najupotrebljavaniji ili će dodaci i poboljšanja Firefoxa te jednostavnost Chroma prevagnuti…

Novosti

Internet preglednici su postali već poprilično kompleksne aplikacije te nekih posebnih novosti vjerovatno ne bi trebalo biti – uz sve već postojeće najave za nove verzije vidljivo je da su pomaci mali, najviše toga se dogodilo u prethodnoj godini – ovo se uglavnom odnosi na HTML5 i CSS3 podršku. Naravno, daljnja ubrzanja javascript-a te hardverska akceleracija je nešto što će se nadograđivati i dalje, no izgleda da prevelikih novosti što se tiče funkcionalnosti i neće biti.

Novosti bi mogle biti najviše koncentrirane oko specijaliziranih preglednika poput RockMelta i Flocka koji su orijentirani na društvene mreže, ali i dodataka (pluginova) koji su počeli sve više poprimati oblik cjelokupnih aplikacija nevezanih uz samo surfanje kao što je na primjer Firesheep.

Sigurnost i privatnost

Na ove dvije stvari oko kojih su se lomila koplja u 2010, naročito uslijed povećanja popularnosti društvenih mreža poput Facebooka i Twittera, se na neki način relativno malo pazilo što se tiče internet preglednika. Naravno, već i prije su postavljene zaštite sigurnosti korisnika u vidu filtriranja opasnih domena, blokiranja lokalnih zapisa podataka i slično – no propusti kao onaj iskorišten u prethodno spomenutom Firesheepu su dali do znanja da već i sami preglednici moraju korisnika moći zaštiti od web aplikacija koje malo preotvoreno barataju s njegovim podacima.

Što se tiče privatnosti, sami korisnici bi trebali odlučiti koliko im je ona bitna, stoga su se počeli pojavljivati i pluginovi poput Disconnecta koji omogućuju surfanje “ispod radara” od strane društvenih servisa i svemoćnog Google-a – nadajmo se da će uskoro ovakvi dodaci biti dostupni i unutar samih preglednika kao opcija.
Tagovi: , , ,