INFINIUS

Internet preglednici – koji odabrati?

Google Chrome

Za veliki broj internet korisnika je “plavo e” ono što označava izlaz na internet – svima poznat Microsoft Internet Explorer, kao internet preglednik koji dolazi instaliran zajedno s Windows operativnim sustavom. Budući da bi ugođaj surfanja trebao biti na svim preglednicima isti, ima li ga uopće smisla mijenjati i isprobati nešto drugo – kratki pregled najpopularnijih preglednika vam može pomoći u ovoj odluci, a za koji god da se odlučite – na adresi http://browserchoice.eu možete naći link za preuzimanje…

Firefox

Trenutno najpopularniji preglednik, Firefox svoju veliku popularnost može zahvaliti upravo Internet Exploreru, od kojega se prije nekoliko godina izdvojio po puno boljoj sigurnosti kao i naprednim mogućnostima nadogradnje. I dok su ovo prednosti koje još uvijek imaju veliki utjecaj pri izboru (naročito ako se naviknete na neki od njegovih mnogobrojnih dodataka), napredniji korisnici mu zamjeraju relativno spori rad i povećano trošenje resursa računala.

Google Chrome

Ono što već pomalo nedostaje Firefox-u je Google nastojao nadoknaditi svojim Chrome internet preglednikom – brzinu kao i jednostavnost u radu. Iako ga je isto moguće nadograditi dodatnim modulima, osnovna verzija je vrlo jednostavna za korištenje – bez suvišnih tipki, opcija i izbornika te ono što je najvažnije, izuzetno je brz pri radu a u zadnjim verzijama i vrlo stabilan.

Opera

Jedan od najstarijih internet preglednika koji je uvijek nekako u pozadini zbivanja – iako po mogućnostima ponekad i ispred poznatijih preglednika, koristi ga relativno mali broj ljudi, no oni su mu zato vrlo vjerni. Iznimno stabilan i prepun mogućnosti čak i bez dodatnih modula, dobra je alternativa ostalim preglednicima budući da ujedinjuje sve njihove dobre osobine uz dodatak jedinstvenih mogućnosti.

Safari

Relativno malo poznat preglednik zbog upotrebe većinom na Macintosh operativnom sustavu (iako dostupan i za Windows), dobio je više poklonika u zadnje vrijeme uslijed popularnosti iPhone/iPad uređaja na kojima je zadani preglednik. Dijeli istu bazu kao i Google Chrome te mu je u mnogim stvarima sličan.

Internet Explorer

Skraćeno IE, ili kako ga neki zlobno opisuju “najpopularniji softver za preuzimanje drugih preglednika” – uslijed sigurnosnih propusta, relativno sporog ažuriranja i neslaganja sa standardima je unutar nekoliko zadnjih godina izgubio dosta na popularnosti. Microsoft ipak dosta ulaže u njegov razvoj te je napredak u posljednjim verzijama znatan.
Tagovi: , , , ,

 
 • Bojan Živković

   Ne slažrm se za Firefox, radi izuzetno brzo, brže od Chrome. Recimo na XP kompjuteru Firefox brže učitava gmail i greader od Chrome. U novijim verzijama ne troši memoriju kompjutera, proverite i sami, otvorite Task Manager dijalog i pokrenite Firefox, Chrome, Safari i pratite šta pokazuje. Najmanje memorije od svih zahteva baš Firefox, i da na kraju kažem da imam 15-ak dodataka instaliranih. Koristite dodatke koji su preporučeni (Featured) https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/extensions/?sort=featured i nema nikakvih problema i usporavanja.

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Brzina rada može biti subjektivni pojam, no slažem se da svi preglednici počinju dostizati jedan drugoga te su razlike u nekim slučajevima minimalne. Sad, kad preglednici nove verzije izdaju skoro na mjesečnoj bazi je teško tvrditi u određenom trenutku koji je brži, no s bilo kojim od gore navedenih se ne može puno pogriješiti.
  Instalirani dodaci mogu dosta promijeniti i zahtjeve na resurse kod preglednika te je svakako potrebno paziti da se dodatno postavi samo ono što nam doista koristi.

 • Guest

  Nije istina da Mozilla Firefox troši najviše resursa. To je potpuna neistina. Mozilla Firefox verzije 14.0.1 troši najmanje resursa od svih danas poznatih pretraživača. Osim toga ova verzija Firefoxa je puno brža od Internet Explorera.
  Za Google Chrome je istina, da je za malu niansu malo brži od Mozille Firefoxa, ali je zato u pogledu trošenja sistemskih resursa katastrofalan i troši najviše resursa (RAM-a) od svih danas znanih pretraživača. U vrlo kratkom vremenu će nekoliko istovremeno otvorenih prozora Googla Chroma potrošiti preko 2 Gb RAM-a i kompjuteri koji nemaju više od 2 Gb RAM-a počnu raditi preko tvrdog diska, što se itekako osjeti na sporosti računala. Takva situacija je kod Mozille Firefoxa, skoro pa nezamisliva, jer troši najmanje RAM-a od svih do sada zbaniw web pretraživača.

 • Guest

  Tako da je u potpunosti istina što kaže kolega Živković, Mozilla Firefox troši najmanje resursa. Dovoljan je samo kratak pogled na Task Manager i svakom će biti jasno da u pogledu trošenja RAMa, Mozila nema premca i definitivno zauzima najbolje mjesto među web pretraživačima.