INFINIUS

Internet preglednici – koji odabrati?

Google Chrome

Za veliki broj internet korisnika je “plavo e” ono što označava izlaz na internet – svima poznat Microsoft Internet Explorer, kao internet preglednik koji dolazi instaliran zajedno s Windows operativnim sustavom. Budući da bi ugođaj surfanja trebao biti na svim preglednicima isti, ima li ga uopće smisla mijenjati i isprobati nešto drugo – kratki pregled najpopularnijih preglednika vam može pomoći u ovoj odluci, a za koji god da se odlučite – na adresi http://browserchoice.eu možete naći link za preuzimanje…

Firefox

Trenutno najpopularniji preglednik, Firefox svoju veliku popularnost može zahvaliti upravo Internet Exploreru, od kojega se prije nekoliko godina izdvojio po puno boljoj sigurnosti kao i naprednim mogućnostima nadogradnje. I dok su ovo prednosti koje još uvijek imaju veliki utjecaj pri izboru (naročito ako se naviknete na neki od njegovih mnogobrojnih dodataka), napredniji korisnici mu zamjeraju relativno spori rad i povećano trošenje resursa računala.

Google Chrome

Ono što već pomalo nedostaje Firefox-u je Google nastojao nadoknaditi svojim Chrome internet preglednikom – brzinu kao i jednostavnost u radu. Iako ga je isto moguće nadograditi dodatnim modulima, osnovna verzija je vrlo jednostavna za korištenje – bez suvišnih tipki, opcija i izbornika te ono što je najvažnije, izuzetno je brz pri radu a u zadnjim verzijama i vrlo stabilan.

Opera

Jedan od najstarijih internet preglednika koji je uvijek nekako u pozadini zbivanja – iako po mogućnostima ponekad i ispred poznatijih preglednika, koristi ga relativno mali broj ljudi, no oni su mu zato vrlo vjerni. Iznimno stabilan i prepun mogućnosti čak i bez dodatnih modula, dobra je alternativa ostalim preglednicima budući da ujedinjuje sve njihove dobre osobine uz dodatak jedinstvenih mogućnosti.

Safari

Relativno malo poznat preglednik zbog upotrebe većinom na Macintosh operativnom sustavu (iako dostupan i za Windows), dobio je više poklonika u zadnje vrijeme uslijed popularnosti iPhone/iPad uređaja na kojima je zadani preglednik. Dijeli istu bazu kao i Google Chrome te mu je u mnogim stvarima sličan.

Internet Explorer

Skraćeno IE, ili kako ga neki zlobno opisuju “najpopularniji softver za preuzimanje drugih preglednika” – uslijed sigurnosnih propusta, relativno sporog ažuriranja i neslaganja sa standardima je unutar nekoliko zadnjih godina izgubio dosta na popularnosti. Microsoft ipak dosta ulaže u njegov razvoj te je napredak u posljednjim verzijama znatan.




Tagovi: , , , ,