INFINIUS

IM, chat i opasnosti

IMG_9264
[Creative Commons Licensephoto credit: Leigh Hunt]

IM tj. Instant Messaging te chat (čavrljanje) označava skupinu protokola koji se koriste za izravni razgovor putem poruka na interetu. Uz same poruke često je moguće dodati i slike, zvuk pa čak i live streaming videa i zvuka. Sugovornike gotovo da možete i dotaknuti, no je li sve uvijek tako bezazleno kao što se čini?

Ukoliko s nekim želimo razgovarati na daljinu preko interneta koristiti ćemo Skype, Gtalk, ICQ, MSN ili pak Facebook čavrljanje – servise koji polako zamjenjuju pisma, telefone, pa čak i sastanke i privatne razgovore. Ako tko i ne koristi internet za komunikaciju – sigurno se susreo sa SMS-om kao jednostavnim mehanizmom za razmjenu poruka na mobilnim telefonima. No, što su stvari na koje je potrebno paziti da ne bi bili neugodno iznenađeni tijekom razgovora preko ovih servisa?

Bok, ja sam Mirko, a tko si ti?

Ukoliko vas kontaktira netko vama nepoznat, ignorirajte poziv i ujedno ga blokirajte kako vam njegove poruke ne bi stizale ni kasnije. Upoznavanje novih prijatelja na internetu zna biti ugodno iskustvo, no ako se radi o nekom potpuno nepoznatom tko vas kontaktira naizgled bez razloga najvjerojatnije je riječ o nekome tko vas želi prevariti. Na slici izgleda bezazleno? Što mislite, je li to stvarno slika osobe koja vas je kontaktirala?

Ovo je super, samo klikni na link…

U porukama se često razmjenjuju linkovi, što se preko virusa zna iskorištavati za lakše širenje i daljnju zarazu računala. Ukoliko vam poruka izgleda čudno, pitajte pošiljatelja o čemu se radi – može biti da je on nije ni poslao već se radi o automatiziranoj poruci s njegovog korisničkog računa što bi moglo značiti da pod obavezno provjeri svoje računalo na viruse, ali i promjeni lozinke za prijavu. Osim linkova, isto vrijedi i za poslane slike, datoteke i programe; obrišite ih bez otvaranja ili još bolje – odbijte njihovo preuzimanje.

Znaš, u povjerenju…

Stanite. Kod razgovora u četiri oka možete biti sigurni da će neka informacija ostati samo između vas i sugovornika, no preko interneta? Možda je s druge strane više ljudi, ili više njih ima pristup računalu na kojem se razgovor vodio – u tom slučaju bi ovaj “privatni” razgovor mogao izgledati kao da ga vodite preko razglasa.

Sutra sam u tvom gradu pa bi se mogli naći?

Našli ste pravog prijatelja preko interneta, razgovarate svaki dan i stvarno se međusobno razumijete. Doduše, niste se nikada vidjeli u stvarnom svijetu no kad je već u blizini zašto ne iskoristiti priliku? Iako ovo nije preporučljivo (možda se taj isti trudio zadnjih par mjeseci da vam bude prijatelj samo kako bi se našli uživo?), a čak i ako sigurno znate o kome se radi, ipak mislite na sigurnost i povedite nekog sa sobom na sastanak – opreza nikad dosta.

OK, samo da se istuširam i pogledam nešto na internetu…

Imate li internet kameru? Jeste li stvarno sigurni da nije uključena kad se presvlačite pred računalom? Uz opasnost nehotice ostavljene uključene kamere unutar chat-a, postoje i zloćudni programi koji omogućavaju drugima upotrebu kamere kada i nemate uključen chat program – ako je kamera vanjska, odstranite je od računala kada je ne koristite, a za kamere integrirane na računalu provjerite indikator rada (ukoliko želite biti u potpunosti sigurni da snimanje nije uključeno – prekrijte je nečim).

Ja sam iz ulice __, ima koga iz blizine?

Nikad ne ostavljajte svoje osobne podatke unutar chat soba, tj. čavrljanja, naročito ako se u istom nalaze osobe koje direktno ne poznajete. Ako i ne ostavite sve podatke odjednom, iz djelića će lako biti saznati poprilično stvari o vama. Tko zna, možda ste u mjesec dana čavrljanja naveli svoju adresu, opisali novi televizor koji imate u sobi i nagovijestili da za tjedan dana s obitelji idete na praznike. Očekujete li da će vas televizor čekati kod kuće kad se vratite s praznika?

Ovo je #$%#^ i $#&~!

Vrijeđa li vas ili nekog drugog to što netko piše preko IM-a ili unutar čavrljanja? Prijavite to nadležnoj službi ili osobi (abuse) i blokirajte daljnji kontakt. Vjerojatno ionako nemate što međusobno razgovarati ukoliko su mu uvrede glavni oblik komunikacije.

Ali ja to nisam napisao ?!?

Upotrebljavate li na više mjesta istu lozinku ili niste oprezni pri upotrebi bežičnih mreža? Moguće je da je netko preuzeo vaš račun te sada piše umjesto vas – pod hitno promijenite lozinku i prijavite ovaj slučaj. Za svaki servis koristite različite lozinke, ovo je naročito opasno ako i za osjetljivije stvari poput online plaćanja ili e-maila imate iste lozinke, zahvaljujući nedostatnoj sigurnosti nekih “manje važnih” servisa je moguće da netko dođe u posjed puno važnijih pristupnih podataka…

Pošalji SMS s osobnim podacima na broj XYZ…

…kako bi osvojio nagradu/popust/besplatne minute – stoji u SMS poruci koju ste upravo primili. Čak i ako broj s kojeg je poslana SMS poruka izgleda pravi (ili je napisano ime operatera/tvrtke) ne nasjedajte na ovakve stvari – broj pošiljatelja SMS poruke je moguće lažirati. A tvrtka koja vam je navodno poslala upit već ionako ima vaše podatke, zar ne?
Tagovi: ,