INFINIUS

IE6 – prvih devet godina

No IE6 Screen
[Creative Commons Licensephoto credit: FreeCliDent]

IE6 – kratica koja zastrašuje i najtvrdokornije web dizajnere i predstavlja Internet Explorer 6 je nedavno napunio svoju devetu godinu. Iako za svijet internet preglednika pravi starac (Firefox 1.0, ako ga se tko uopće još i sjeća, nema navršenih ni šest godina od izlaska), ovaj Microsoftov preglednik još uvijek postavlja standarde. Ili se to samo tako čini?

Iako IE6 u vrijeme kad je izašao gotovo nije imao konkurencije, to nije glavno što je obilježilo njegovu dugovječnost, već jedan drugi događaj u Microsoftovoj povijesti koji se dogodio par mjeseci kasnije – izdan je operativni sustav Windows XP. S novim sustavom je naravno isporučivan i najnoviji Microsoftov preglednik – IE6.

Zbog svoje dominacije (postotak zastupljenosti IE-a više od 90%) se tada na standarde i nije previše pazilo – jedini standard za internet stranice koji je trebalo slijediti je da stranica radi u Internet Exploreru. Budući da su u Microsoftu sami odlučivali kako bi web trebao ponašati moglo se i omogućiti par prečica od standarda kako bi se olakšala izrada preglednika ali i samih stranica (ActiveX kontrole i slično). Developeri web aplikacija (naročito bankarskih) su bili oduševljeni, jednostavnija izrada internet servisa s više kontrole!

Konkurencija

U prvim godinama je sve bilo sjajno što se tiče IE6 – Windows XP je bio dobro prihvaćen, a i poneki korisnici na starijim MS Windows operativnim sustavima su iskoristili mogućnost ažuriranja, na trenutke je postotak zastupljenosti bio i 97% a konkurencije gotovo da nije ni bilo.

Kada je sve izgledalo da će i to malo konkurencije odustati od svoje publike, dogodio se Firefox – projekt nastao iz Mozillinog paketa kao samostalan internet preglednik, bez dodataka koje su očigledno smetale korisnicima. Brz, svježeg izgleda i s naprednim funkcijama kao što su tabovi i blokiranje popup-ova dao je odgovore na korisničke zahtjeve koje Microsoft nije htio slušati. Kada je Microsoft napokon odlučio napraviti novu verziju Internet Explorer-a, bilo je kasno – Firefox je iz ničega uspio uzeti više od 12% udjela među preglednicima (novi Internet Explorer 7 je izdan više od pet godina nakon IE6).

Nešto prije izlaska Internet Explorera 8 konkurenciju je dodatno zaoštrio Google-ov Chrome oduzevši još dodatni dio prednosti IE-a koji ipak i sada još uvijek ima najviše poklonika ali je i prvi put pao ispod 50% zastupljenosti.

Sigurnosni propusti

Sigurnosni propusti je nešto što je IE6 pratilo gotovo od početka – iako je razumljivo da je zbog velike popularnosti bio česta meta napada i nalaženja slabih točki mu svejedno titula najnesigurnijeg internet preglednika ne služi na čast. Zbog očitih nedostataka zaštite korisnika neke su stvari kasnije riješene – poput implementacije blokiranja popup-ova unutar Windows XP SP2, no brzo je bilo jasno da ono što se smatralo dovoljnom sigurnošću u 2001 par godina kasnije ne znači gotovo ništa.

Početkom ove godine Microsoft je jasnije počeo preporučati upgrade na IE8 te XP SP3 kako bi se riješili sigurnosni problemi prouzročeni putem IE6.

IE6 s devet života

Iako je bilo za očekivati da će u dogledno vrijeme nakon izlaska Internet Explorera 7 podrška za IE6 prestati to se nije dogodilo, iz razloga s početka priče – budući da je verzija 6 bila isporučivana s Windows XP-om njen “rok trajanja” je vezan uz podršku za taj operativni sustav.

Microsoft je i sam uvidio nedostatke već odavno zastarjelog internet preglednika te ga probao na pristojan način ukloniti s korisničkih računala (WSUS IE7 updateXP SP3, WSUS IE8 update) no zbog gore navedenog razloga je uvijek morala ostati mogućnost da korisnik izbjegne ažuriranje – što se, djelomično zbog straha od novog kod korisnika a djelomično i zbog starih aplikacija koje i dalje jedino podržavaju IE6, iskoristilo gotovo u potpunosti za ostanak na trenutnom stanju.

Zahvaljujući vrlo slaboj prihvaćenosti Windows Viste od strane korisnika, Windows XP je dobio na popularnosti te se odustalo od početnog plana za prestankom podrške i produžila njegova prodaja (zadnji dan je bio upravo jučer) a time i službena podrška do travnja 2014. Čak i u najnovijem Windows 7 je omogućena upotreba IE6 – za Pro/Enterprise/Ultimate korisnike postoji mogućnost XP mode-a (virtualizirana Windows XP mašina) koji zadano uključuje IE6 kao preglednik. Sve u svemu, izgleda da je IE6 ostalo još nekoliko života da izbjegne potpunu obustavu podrške od strane Microsofta.

Web razvoj i IE6

Vjerovatno najviše zainteresirane strane za konačno odvlačenje IE6 u mirovinu su ljudi koji rade razvoj internet aplikacija i stranica – općenito se računa da je, uz vrijeme potrebno za razvoj sučelja za ostale internet preglednike, potrebno još barem toliko i za prilagodbu na IE6, ako je uopće i moguće postići isti izgled kao i na ostalim preglednicima.

Uz nepostojanje podrške za alfa transparentnost u PNG slikama, nepotpunu implementiranost CSS2 standarda, novije Web2.0 aplikacije su nešto što je vrlo teško implementirati s IE6 te se stoga sve više tvrtki odlučilo ga bojkotirati i ne razvijati više aplikacije koje bi ga podržavale.

Ukoliko je ipak potrebno iz nekog razloga da razvijate web sadržaje koji trebaju biti čim vjernije prikazani na IE6 (i drugim Internet Explorer verzijama), uz već navedeni XP mod unutar Windows 7, Microsoft nudi i besplatne slike virtualiziranih sustava s kojima je moguće pregledati podešavanja. Iako su VHD datoteke slika diskova namijenjene za rad u Microsoft VirtualPC virtualizaciji, moguće ih je uz malo muke postaviti i na Sun-ov Virtualbox.

Anti IE6 pokret?

Kao što je prije navedeno, dosta tvrtki koje se bave web servisima ili razvojem je prestalo obazirati se na funkcionalnost i izgled svojeg produkta unutar Internet Explorera 6, od većih su tu GoogleFacebookYoutube te Digg.

Vjerovatno uslijed povećanih pritisaka od strane kritika za monopol, unutar EU Microsoft od proljeća prilikom instalacije Windows 7 operativnog sustava nudi i ostale dostupne preglednike za instalaciju preko browserchoice.eu stranice (redoslijed se prilikom svakog učitavanja ažurira slučajnim rasporedom kako bi korisnik mogao neovisno odabrati preglednik koji će instalirati te upotrebljavati).

Dok su neki već i pokopali IE6, kako se vi odnosite prema tom pregledniku, koristi li ga tko još ili razvija stranice uz obraćanje pažnje na prikaz u njemu?
Tagovi: ,

 
  • Razakor

    Odavno sam ga prestao koristiti. Prvo sam prešao na FF a nedavno na Chrome, uglavnom zbog brzine. Mislim da i većina onih kućnih korisnika koji se ne obaziru na preglednike niti bilo što vezano uz njih već im je samo bitno da ‘radi’, okreću prema alternativama (FF, Chrome) ili ažuriraju na novije verzije IE-a (IE7, IE8).

  • Aaa

    Ono što sam primijetio, a što je vrlo žalosno, je to da se IE6 uglavnom koristi u firmama iz raznoraznih blesavih razloga. Ono što mi je najapsurdnije je da ga mnogi informatičari vole jer tako blokiraju YouTube i slične servise?! Kao da nema drugi načina.

    Eto, na kraju ispada da informatičari najviše koče razvoj web-stranica, jer ne znaju svoj posao dovoljno dobro.