INFINIUS

IE6, djedica koji ne želi u penziju

Front-end coders del mundo, morid de envidia
[Creative Commons Licensephoto credit: sporras]
Microsoftov web preglednik IE6 kritiziran je sa svih strana. Zbog njegove sporosti, zatim da je zastario i da je nesiguran za korištenje. Iako su od strane Microsofta za njega izdane glavnije zakrpe koje pružaju veću sigurnost, cilj kompanije je da potakne korisnike da IE svakako nadograde na zadnju inačicu, naravno njihovog internet preglednika IE8.
Kako bi što više bili uvjerljiviji Microsoft je pokrenuo stranicu The IE6 Countdown kako bi što više ohrabrili korisnike na potez nadogradnje i konačno pustili IE6 u zasluženu penziju.

Najveći problem leži u činjenici da ga koriste mahom kompanije koje koriste zastarjele operativne sustave. Primjerice, starije verzije Windows OSa nemoguće je nadograditi sa novijim Internet Explorerom. Kompanije koje koriste softverske alate koji su izričito kreirani za Windows 95/98 OS, te su neophodni za funkcioniranje tvrtke svakako neće mijenjati operativni sustav.
Nadalje, države koje koriste starija i zastarjela računala isto tako ne mogu instalirati noviji operativni sustav i “prisiljeni” su koristiti IE6. Primjerice u Kini 1/3 korisnika koristi IE6. Nadalje više od 10% korisnika koristi IE6 u državama poput Saudske Arabije, Vijetnama, Taiwana i Indije.
Ostali razlozi korištenja IE6 bio bi vjerojatno zbog informatičke nepismenosti i/ili jednostavno nezainteresiranosti da se trenutni predinstalirani internet preglednik zamijeni novijim i boljim.

Internet Explorer 6, star već gotovo 10 godina gotovo da je u današnje vrijeme nekoristan na većini novijih suvremenijih web stranica koje koriste nove i naprednije web tehnologije.
Osim što zadaje probleme samim korisnicima koji ga koriste, IE6 predstavlja i noćnu moru za same web developere koji ga zaobilaze u svakoj mogućoj prilici.

Stoga naša je preporuka svakako nadogradite vaš internet preglednik na zadnju inačicu, ukoliko zaista koristite IE6, a vjerujemo da neki od vas ga koristite, jer svaki 50-ti posjetitelj ovog bloga prema našoj statistici ga koristi.
Ako ste iz nekog gore navedenog razloga u nemogućnosti nadograditi IE6 na IE8, instalirajte neki drugi internet preglednik koji će se nadalje nadograđivati na novije verzije samostalno i redovito bez ikakve dodatne vaše potrebne intervencije.

Naše preporuke za internet preglednike sortiranih abecednim redom: Firefox (Mozzila), Chrome (Google), Opera i/ili Safari.

Koji god internet preglednik da odaberete zasigurno nećete pogriješiti i napraviti ćete veliki korak prema naprijed, barem što se tiče surfanja internetom.
Tagovi: , , , ,