INFINIUS

IE10 – već dostupan

Internet Explorer, a web developers menace
[Creative Commons Licensephoto credit: Verpletterend]

Internet Explorer 9, izdan prije točno mjesec dana, još nije ni do kraja prihvaćen od strane korisnika, a Microsoft nam je priredio novo iznenađenje – IE10! Dostupan je doduše isključivo kao pregled platforme tj. testdrive (naravno, samo za one s Windows Vista / Win7), ali Microsoft je počeo pokazivati znakove da bi rado vratio dio korisnika svojeg internet preglednika.

Dok ni u samom Microsoftu nisu zadovoljni s brojkama preuzimanja i upotrebe Internet Explorera 9 (postoji i objašnjenje da bi brojke preuzimanja IE9 trebale biti utrostručene zbog smanjene dostupnosti na OS-evima prema ostalim preglednicima kako bi usporedba bila pravedna – što je pomalo začuđujuća tvrdnja budući da je sam Microsoft odustao od IE9 na XP-u na kojem je više od 50% instalacija računala trenutno), IE10 se najavljuje kao osnovni preglednik u budućem Windows 8 operativnom sustavu koji bi trebao korisnike uvjeriti u važnost prelaska na novi operativni sustav.

S ovim ubrzanim razvojem te najavama za nove verzije preglednika (datum izdavanja nije poznat, samo da će nove verzije “pregleda” biti dostupne svakih 12ak tjedana), Microsoft je izgleda prihvatio da se HTML standardi ali i web općenito prebrzo razvijaju da bi jedna verzija preglednika mogla preživjeti nekoliko godina te će poboljšanja biti sada dostupna puno brže (IE9 je izdan dvije godine nakon IE8, a do prvog platform preview-a je trebalo godinu dana!). Dok je još teško reći u kojem će smjeru razvoj IE10 teći zbog ovako neuobičajeno brzog predstavljanja pregleda nakon izdavanja stabilne verzije, novosti su ipak već i sad vidljive.

Što je novog u IE10

Najveće prednosti prema IE9 su vezane uz brzinu rada preglednika – dodatno iskorištavanje hardverskih ubrzanja je nešto što je naglašeno i unutar demo stranica s prikazom FPS-a i broja objekata. Što se tiče bolje podrške za HTML5 i ostale novije standarde, dostupni su CSS3 grid, gradijenti i kolone te flexible box raspored, mala poboljšanja što se tiče podrške za SVG – i to je u osnovi to. Ništa od sjenčanja teksta (css text-shadow), CSS animacija / 3D transformacija, WebGL-a i ostalog s čim su nas ostali preglednici (naročito Chrome) već razmazili. Naravno, riječ je o prvom pregledu i još ima puno mjesta za poboljšanja, no izgleda da je IE još uvijek i s ovim alpha verzijama u zaostatku prema drugima preglednicima koji te stvari već podržavaju.

Ima li smisla sada već isprobati IE10

Ako ste isprobavali pregled IE9, neće vas začuditi gotovo potpuni nedostatak sučelja – koji vjerojatno i služi da ga korisnici ne koriste kao preglednik već samo za testiranje. IE10 u ovom trenutku ni nije preporučljivo koristiti za surfanje, uz nestabilnost i relativno često rušenje tu su i problemi s trenutno instaliranim preglednicima – za IE10 platform preview već i prilikom instalacije postoji upozorenje da će, ako se koristi paralelno s IE8, povremeno srušiti i taj preglednik.

Također, nema ni puno stranica na kojima bi novosti u IE10 mogli zamijetiti osim na demo stranicama dostupnima na IE testdrive webu; eventualno tu i tamo koja stranica koja upotrebljava pozadine osjenčane gradijentom.

A što je s IE9?

Iako bi se vezano uz nedostatak ažuriranja i najave novog IE10 moglo tako zaključiti, daljnji razvoj IE9 je još uvijek aktualan te se radi na njegovim poboljšanjima. Nažalost, vjerojatno je da nekih većih dodataka što se tiče podrške novih standarda i neće biti (ovo će ipak biti rezervirano za sljedeće verzije), no Microsoft pokazuje da neće mirno dalje gledati pad upotrebe njihovih preglednika.

Što se tiče tako često spominjane podrške za starije Windows sustave – i dalje ništa od toga, njihovi korisnici su prepušteni sami sebi ukoliko žele pregled HTML5 stranica, a i podrška za web developere na drugim platformama (uključujući XP) je pala u drugi plan; još uvijek nije ponuđen IE9 unutar dostupnih slika virtualnih mašina za testiranje stranica pod Internet Explorerom koje Microsoft pruža za starije preglednike.
Tagovi: