INFINIUS

HTML5, Silverlight i Microsoftova web strategija

PDC10
[Creative Commons Licensephoto credit: cote]

Do nedavno je Microsoft kao svoju osnovnu platformu za razvoj bogatih web sučelja navodio Silverlight – što je i razumljivo budući da je uz pomoć plugin-a dostupan na svim trenutnim preglednicima. HTML5 kao tehnologija je bio prihvaćen kao mogućnost, no trenutno je podržan od strane Microsoft-a jedino unutar Internet Explorer-a 9 koji je još uvijek u beta statusu. No, Microsoftov CEO Steve Ballmer je prije par dana početkom ovogodišnje Microsoftove PDC10 konferencije (Professional Developers Conference) HTML5 ocijenio kao ljepilo koje povezuje cijeli svijet (a gotovo ni riječi o Silverlightu)…

Da li Microsoft odbacuje Silverlight kao tehnologiju? Izgleda da to još uvijek nije slučaj – intervju s Microsoftovim Bob Mugliom nam otkriva da je Microsoft odlučio pomaknuti strategiju vezanu uz Silverlight. Silverlight ostaje glavna razvojna platforma za Microsoftov Windows Phone, operativni sustav za mobilne telefone, ali ima svoje mjesto i u dijelu poslovnih aplikacija. No, što se tiče razvoja za web općenito, HTML5 počinje biti glavno rješenje i od strane Microsofta – jedan od razloga je vjerovatno relativno slaba ili nikakva podrška za Silverlight za ostale operativne sustave osim MS Windowsa i Mac OSX-a, naročito što se tiče operativnih sustava za mobilne telefone, što je i odvraćalo mnoge razvojne projekte od upotrebljavanja ove tehnologije.

Treba li nastaviti razvoj web aplikacija uz pomoć Silverlighta, naročito što se tiče postojećih aplikacija? Dobru analizu su nam pružili iz FatDUX-a, čiji se Wall of Tweets zasnovan na Silverlight-u prikazuje na mnogobrojnim konferencijama i ostalim događajima – Silverlight definitivno još nije za baciti, Microsoft će ulagati i dalje u njegov razvoj te ima svoje primjene, samo su ovim zadnjim najavama jasnije stvari što se tiče općenitog razvoja web aplikacija i odnosa Microsofta prema HTML5 standardu.

Dilemu vezanu uz razvoj uz pomoć Silverlight-a, HTML5 ali i ostale dostupne tehnologije prilikom planiranja smo imali i mi kod jednog od projekata, sudeći po trenutnoj situaciji odluka je bila ispravna – Adobe je također popustio što se tiče Flasha i preporučuje ga više za upotrebu u desktop aplikacijama, ne toliko na internetu (pa čak ni na mobilnim platformama). HTML5 je podržan na svim platformama, a budući da se radi o standardu nije vezan uz određenu kompaniju te tako ni njegov razvoj ne ovisi direktno o njihovim odlukama.

Bilo kako bilo, HTML5 kao osnovna razvojna platforma za web uzima sve veći zamah i izgleda da i njegovi najljući protivnici pomalo odustaju od svojih argumenata. Istina, HTML5 nije rješenje za sve niti će to ikada biti, i Silverlight i Flash će imati svoje primjene u budućnosti, no dostupni primjeri primjene HTML5 pokazuju da je u stanju odraditi velik dio stvari koje su se dosad oslanjale isključivo na dodatne pluginove u preglednicima.
Tagovi: , ,