INFINIUS

HTML5 i Google – Chrome reklama?

abookapart HTML5 for web designers
[Creative Commons Licensephoto credit: Carlos Varela]

Iako gotovo svakodnevno možemo naići na nove primjere HTML5 upotrebe – od animacija do igara, kompanija koja uvjerljivo najviše unutar zadnjih mjesec dana prikazuje mogućnosti HTML5 standarda je Google. Je li unutar Google-a toliko rade na istraživanju mogućnosti novog standarda ili više na predstavljanju prednosti Googleovog Chrome preglednika će pokazati vrijeme – no za sad će svi ovi primjeri izgledati najbolje ako ih pokrenete u Chrome-u.

HTML5ROCKS

Glavna “pokazna” stranica Google-ovog prikaza HTML5 mogućnosti – ovdje možete naći sve vezano uz HTML5, od teorije ispričane kroz online prezentaciju do HTML5 pješčanika gdje sami možete isprobavati stvari. Najzanimljiviji dio za početak je svakako Studio gdje su kroz devet primjera efekata prikazane prednosti HTML5 standarda. Za svaki od primjera je moguće preuzeti kod za samostalno eksperimentiranje.

Google Doodle loptice

Google Doodle su crteži koji ukrašavaju Google stranicu pretraživanja – ovisno o danu su obično vezani uz važnije datume što im je tada i tema. Početkom rujna su bile postavljena dva interaktivna crteža – jedan s molekulom u obliku sfere, dok je drugi, zanimljiviji, dva dana kasnije interaktivno prikazivao loptice koje su se razmicale pred kursorom miša. Iako su bile proglašene kao HTML5, vjerovatno radi podrške za starije preglednike su bile postavljene uz pomoć već nekoliko godina prisutnih javascript i CSS tehnologija. No, već isti dan je nastala kopija ovog Doodle-a u HTML5 standardu (Google je original maknuo isti dan te više nije dostupan).

Arcade Fire muzički spot

Ukoliko ste mislili da je televizija pravi medij za muzičke spotove ovaj će vas spot u obliku HTML5 stranice u potpunosti razuvjeriti u tome; uz zanimljive vizualne i zvučne efekte spot je namijenjen kako bi sam gledatelj interaktivno sudjelovao u njemu – preko mjesta događanja do animacije vlastitog crteža. Više o elementima spota je moguće pročitati na Chrome Experiments stranicama, još jednom Google-ovom projektu koji skuplja sve primjere upotrebe novih tehnologija za preglednike, naročito Chrome.

Google Quake II

Iako nešto starijeg datuma (ukoliko se to može reći za projekt star par mjeseci), Google verzija Quake II igre prikazuje mogućnosti 3D prikaza i brzine unutar preglednika vezano uz HTML5 standard – nešto što je do nedavno bilo isključivo moguće uz jače grafičke kartice je polako već dostupno unutar preglednika. Igra nije dostupna direktno zbog licenci za animacije i slike, no zato je moguće je i samostalno postaviti je kod sebe za testiranje, upute za to su na stranicama projekta.

Što nam Google sljedeće sprema kao HTML5 poslasticu je teško predvidjeti, no s vremena na vrijeme se isplati pogledati što se događa na Chrome Experiments – pa čak i ako nemate Chrome preglednik.
Tagovi: , ,