INFINIUS

.hr domene – online ažuriranje

CC photo credit: Travis Hornung :: DSC09175

Ukoliko ste korisnik besplatne .hr domene vjerojatno vam je poznato da je CARNet do nedavno omogućavao ažuriranje podataka domena isključivo pisanim putem – no sada je to moguće napraviti i preko online obrasca. Stvari su se dosta pojednostavnile a i ubrzale, tako da su novi podaci vidljivi odmah.

Besplatne .hr sekundarne domene su jedna od pogodnosti koje se nude pravnim osobama registriranima u Hrvatskoj – iako je postupak registracije i administracije tih domena relativno kompliciran su vrlo popularan izbor ukoliko svoju tvrtku predstavljate na internetu.

No, sada je postupak administracije jednom registrirane domene dosta lakši jer je sve moguće napraviti online – pod uvjetom da ste pri registraciji domene naveli svoju e-mail adresu. Ukoliko ovo niste napravili, biti će je potrebno ažurirati, što vam se svakako preporučuje napraviti budući da će ubuduće ažuriranje (ili barem provjera) podataka domene biti obavezan proces koji morate napraviti barem jednom godišnje – ili ćete izgubiti pravo na korištenje domene.

Provjera podataka o domeni

Prvi korak koji je potrebno napraviti je provjeriti je li uopće unutar podataka o domeni upisana vaša e-mail adresa koja će vam biti potrebna da ažurirate ostale podatke: ovo se radi preko forme na adresi www.dns.hr. Upišite ime domene koju koristite te traženi Captcha kod, biti će vam prikazani osnovni podaci – o korisniku, administrativnoj  i tehničkoj osobi te DNS zapisi. Provjerite je li e-mail adresa vašeg kontakta ispravna.

Korisnik – osoba na koju je registrirana domena, može mijenjati sve podatke osim naziva domene i OIB-a

Administrativna osoba – osoba koja je prijavljena za administraciju podataka o domeni – može mijenjati DNS zapise, vlastite kontakt podatke, podatke o tehničkoj osobi

Tehnička osoba – osoba koja je prijavljena za administraciju domenskih zapisa na DNS serveru – može mijenjati DNS zapise te vlastite kontakt podatke

Ukoliko e-mail adresa nije ispravna, morati ćete je ažurirati prije nego nastavite postupak – način ažuriranja nije naročito težak ali zahtijeva slanje popunjenog i ovjerenog obrasca (na svu sreću, prihvaćaju se i skenirani dokumenti): upute za postupak ažuriranje kontakt e-mail adrese.

Ažuriranje podataka domene

Ako je vaša kontakt e-mail adresa ispravna, možete nastaviti s ažuriranjem, početni korak je upisati ime domene i svoju ulogu vezanu uz domenu unutar CARNetove web forme. Ime domene je potrebno upisati bez dodatnih poddomena ili adresa stranica – tako da, ako je vaša adresa stranice oblika http://www.infinius.hr/pocetna.html – potrebno je upisati samo infinius.hr – bez www prefiksa i imena stranice.

Nakon upisa imena domene odaberite i vašu ulogu vezanu uz domenu – ovisno o tome jeste li korisnik, administrativna ili pak tehnička osoba. Na e-mail vezan uz tu funkciju će nakon toga biti poslan autorizacijski e-mail.

Provjerite jeste li primili e-mail (tema je oblika “Administracija domene ime_domene.hr”, a pošiljatelj je registrar[at]dns.hr) unutar sljedećih nekoliko minuta te da nije završio unutar spam pošte – link koji vam je poslan unutar tog e-maila vrijedi samo sat vremena!

Kliknite na link iz e-maila (ili ga kopirajte u preglednik) – web forma kuda vodi ovaj link vam omogućava da direktno ažurirate podatke vezane uz domenu, ali ujedno i da produžite trajanje registracije za narednih godinu dana. Nakon upisa, provjerite naročito polja e-mail adresa i DNS servera (krivi upis prvog će onemogućiti kasnije ponovno ažuriranje podataka na ovaj način, a krivi DNS serveri će onemogućiti pristup vašim stranicama i e-mailovima uz ostale servise koje imate vezane uz domenu).

I nakon krajnje potvrde “Spremi i produži domenu” još uvijek na sljedećoj stranici imate mogućnost provjeriti podatke, ali i vratiti se na upis putem “<< povratak na uređivanje domene” linka. Klikom na link “Završi s uređivanje” ćete biti odjavljeni te će biti potrebno ponoviti postupak ukoliko želite ponovo nešto promijeniti. Ukoliko je s podacima sve u redu gotovi ste s ažuriranjem, a domena će još sljedećih godinu dana biti registrirana na vas (čak i ako niste ništa promijenili – dovoljno je bilo kliknuti na “Spremi i produži domenu” link).

Dodatni podaci koje je moguće ažurirati

Uz dva osnovna DNS zapisa o primarnom i sekundarnom DNS serveru je moguće na “Prikaži dodatne DNS zapise” upisati još tri DNS servera ali i do pet A te AAAA (IPv6) zapisa poddomena – ukoliko ne znate o čemu se radi se ne preporuča da upisujete išta ovdje ali za one tehnički naprednije svakako zanimljiv dodatak za direktnu kontrolu nad poddomenama.

Korisnik domene ima čak i još više mogućnosti – zatražiti brisanje domene (objašnjava samo po sebi o čemu se radi, no hoće li netko ovo stvarno dobrovoljno upotrijebiti?) ali i postavljanje zaključavanja za prijenos na drugog registrara. Iako je zaključavanje za prijenos (“registrar lock”/”client-transfer-prohibited” opcija kod registrara) relativno normalna opcija kod administriranja domenom koja onemogućava da netko neovlašten ne preuzme domenu, u slučaju .hr domena je malo nejasno čemu ova opcija služi – osim ako uskoro neće biti omogućen prijenos besplatnih .hr domena na druge registrare osim CARNeta.

U svakom slučaju se kao i kod ostalih domena preporuča postavljanje zaključavanja na prijenos – ništa ne mijenja vezano uz upisane podatke a predstavlja dodatnu razinu sigurnosti da registracija domene ostane u vlasništvu korisnika.
Tagovi: ,

 
  • Branko

    Opcija za lock domene sluzi da se ne moze transferirati besplatna domena u naplatnu (kod registrara).