INFINIUS

.hr domena je istekla – što sad?

CC photo credit: Benson Kua :: Here they are!! Part 1

Poštovani,

Domena ….hr za koju ste navedeni kao administrativna osoba je istekla … Potrebno ju je produžiti kako bi nastavila funkcionirati.

Domena će biti aktivna 15 dana nakon isteka do …

Domenu će biti moguće produžiti do … (30 dana nakon isteka) kada će biti obrisana.

Produženje domene se obavlja putem web aplikacije na adresi: https://registrar.carnet.hr/administracija.
Nakon što prekontrolirate da li su svi podaci ispravni, potrebno je kliknuti na “Spremi i produži” te će se domena produžiti za godinu dana.

Ukoliko ste primili ovakav e-mail vezan uz vašu domenu, vjerojatno ste zabrinuti što se ustvari događa – istekla je .hr domena, kako je to moguće, pa imate je već nekoliko godina a nitko vas do sad nije ni upozorio na to da uopće postoji ograničeni rok uporabe za domenu?

Stvari s besplatnim sekundarnim .hr domenama se mijenjaju, tj. počele su se mijenjati prije nekog vremena, stoga je krajnje vrijeme da provjerite koja su vaša prava i obaveze vezana uz registrirane sekundarne .hr domene.

Kao prvo – nakon one gornje obavijesti u e-mailu pratite upute kako bi na vrijeme produžili domenu. Istovremeno provjerite i ostale podatke kako bi bili ažurni. Postupak ponovite prilikom svake promjene podataka (naročito e-mail adresu), na taj način ćete redovno godišnje dobijati upozorenje za istek domene od strane CARNet-a.

Ukoliko ste ovdje stigli jer vaša domena odjednom više ne postoji, bili ste vjerojatno nešto manje pažljivi pri registraciji te ste propustili pravilno upisati svoj e-mail – niste jedini, a ako na vrijeme reagirate (do 30 dana nakon privremene deaktivacije domene kod CARNet-a) ćete biti u mogućnosti ipak je obnoviti.

Ukoliko ste zakasnili a u međuvremenu nije nekom drugom potvrđen zahtjev za istim imenom domene – ne preostaje vam drugo nego ponovo pokrenuti postupak registracije, s time da su sada pravila za dobivanje besplatnih sekundarnih .hr domena postrožena te će u nekim slučajevima biti potrebno preći na naplatnu sekundarnu .hr domenu ukoliko želite zadržati isto ime.

Stoga – pravila su malo drugačija, potrebno je redovno (godišnje) ažurirati podatke o korisniku domene, no za razliku od velike većine drugih zemalja još uvijek pravne osobe imaju pravo na jednu besplatnu .hr domenu (ukoliko njeno ime odgovara po pravilima).

Za one kojima ne odgovara ovaj oblik registracije i ažuriranja (ili im je preskupa naplatna .hr domena ako nemaju kriterije za besplatnu .hr domenu po izboru) – i dalje postoji mogućnost zakupa .com.hr, .com, .net, .eu i ostalih domena
Tagovi: ,