INFINIUS

Google maps dobiva 3D pogled zemlje

Earth
Creative Commons Licensecredit: Satoru Kikuchi

Google nas je ponovno iznenadio i razveselio svojom novom opcijom kojom je obogatio sve bolji Google Maps, pridodajući mu Google Earth pogled sa 3D perspektivom za web preglednike.
Eart View je sada dostupan jednostavnom instalacijom plugina za web preglednike te zahvaljujući ovom dodatku možete gledati i vidjeti svijet u konturama. Brežuljci, planine, kanjoni sve poprima novu dimenziju i zahvaljujući Google Earth pogledu možete letjeti iznad istih i biti u sekundi na bilo kojem kraju svijeta. Naravno, samo virtualno.
Hrvatska još uvijek nije toliko detaljna, stoga pregledavanjem naših mjesta ostati ćete zakinuti za neke prednosti i mogućnosti Google Eartha. Neka veća inozemna mjesta sadrže 3D modele zgrada, stoga kad letite iznad njih koristeći Google Earth pogled ostati ćete zapanjeni. Pogledajte i Zagreb i u njemu je pridodano nekoliko zgrada u 3D pogledu.
Ako čitajući ovo niste mogli izdržati i poletjeli ste na adresu maps.google.hr i kliknuli na Earth opciju (samo napomena, ova opcija ne radi u Opera pregledniku, testirali smo Google Chrome i Firefox i u njima radi savršeno) iskušajte kombinaciju tipki Ctrl i Shift i miša, te svakako pritom ne zaboravite i skrolanje na mišu. Možete se okretati, udaljavati i približavati, gotovo sve što poželite.

Google Maps je dosad imao opciju satelitskog pregleda, no on je samo prikazivao 2D slike, dok Earth pogled omogućuje pravi trodimenzionalni pregled i perspektivu sa kojim možete doživjeti planine, zgrade u punim detaljima, kao i vrlo zanimljivo, uroniti u mora i oceane i istraživati dna.
Google je očito krenuo pravim putem da cijeli svijet pretoči u virtualni 3D svijet sa ciljem da on bude što detaljniji. Kako Google napreduje dokazuje i činjenica da je već započeo sa slikanjem unutrašnjosti nekih zgrada.
Google je ovim potezom napravio veliki korak naprijed jer je izbjegao potrebu skidanja i instalacije Google Earth softvera, te je on dostupan samo sa jednim klikom preko web preglednika koji ima svaki korisnik računala.

Microsoft pak sa druge strane radi na svom 3D pogledu svijeta u kombinaciji svojeg Bing Maps projekta. Microsoft tehnolgija bazira se na njihovom Silverlight pluginu, koliko će biti uspješni pošto trenutno zaostaju za Googleom pokazati će vrijeme.
Tagovi: , , , ,