INFINIUS

Google i pozadinske slike, uspjeh ili neuspjeh?!

Niagara Falls
[Creative Commons Licensephoto credit: paul (dex)]

Google je ovih dana kao opciju uvrstio pozadinske slike za svoj pretraživač. Bili smo svjedoci ovog događaja iliti neuspjeha proteklog tjedna u kojem je u jednom danu automatski uključena ova opcija svima, dok je za nekoliko sati bila odmah isključena jer očito stvar nije funkcionirala kako je bilo zamišljeno.
Google je vjerojatno vidio da je napravio neke propuste, te je sa ovime pričekao nekoliko dana, tako da su trenutno opet početkom ovog tjedna Google pozadinske slike dostupne kao opcija.Pošto od web preglednika redom najviše koristim Operu, te zatim za određene situacije mi je potreban Firefox i Chrome, primjetio sam da Opera nema mogućnost uključivanja pozadinskih slika na Google tražilici, kao ni Safari.
Ako koristite Firefox, Chrome ili IE sa ovim problemom se nećete susretati. Nadalje, ostaviti ćemo otvorenim pitanjem iz kojeg razloga Safari i Opera nisu podržani, te nećemo ulaziti u detalje ovog.

Google sa pozadinskim slikama nije se sjetio ničeg novog, nego se priklonio ideji Binga te pokušao svoj pretraživač osvježiti nečim novim. Ako baš moramo ocijeniti koliko su u tome uspješni, ipak bih u ovom slučaju dao glas za Bing, mada ga gotovo nikad ne rabim, dok je Google s dizajnerske strane malo pokleknuo što se tiče pozadina. Isprobajte sami i prosudite, no smatram da izborom pozadinske slike Google je pogriješio što je izabrao bijela slova sa sjenom, jer ispadaju iznimno loše čitljiva. Usporedite to kako je riješio Bing i vjerujem da ćete se složiti da je Googleova opcija lošija.

Ako okrenemo priču na drugu stranu, ono na što me je potaklo na ramišljanje vežući se uz pozadine, mislih si čemu pozadine googleu uopće trebaju? Poznato je da su okrenuti prirodi i ekološki osvješteni i tako se prezentiraju, no zašto je još uvijek onda google po defaultu bijel?
Ako uzmemo u obzir činjenicu da za prikaz bijele boje na ekranima se troši najviše električne energije i da štednjom energije čuvamo prirodu, onda google nije bio ukorak s time, bar dosada.
Zašto potrošnja električne energije znači i prljaviji svijet? To proizlazi iz činjenice da veliki udio elektrana još uvijek proizvodi struju rabeći jeftinije i ekološki neprihvatljivije tehnologije – termoelektrane na ugljen, nuklerane elektrane itd.
No, vratimo se mi na našu priču dalje, Google nije prihvatio da je pozadina njegovog preglednika crne boje, mada izborom neke od pozadinske slike ipak u manjem udjelu je na ekranu prikazana bijela boja, troši se time manje električne energije, pa je eto ovo možda i jedan od razloga zašto se google odlučio na pozadinske slike.

Pozadinska slika može utjecati da spasimo svijet? Izgleda smiješno, no ipak, svaki makar i mali korak prema unaprijed, prema boljem i čišćem svijetu je bolji negoli desetak njih unazad.
Ovo možda izgleda male važnosti, ali ako razmislimo koliko puta dnevno otvorimo google, koliko korisnika diljem svijeta na isti način koristi google na ovaj način i mi barem malim dijelom doprinosimo štednjom energije.
Zato izaberite pozadinske slike ili koristite Blackle, crni google pretraživač na kojem je svakodnevno ispisano koliko je ukupno Watt/h ušteđeno sa ovim preglednikom.
Ja još uvijek dvojim koju opciju ću izabrati, mada su mi opcije uskraćene pošto Google sa ovom novom inovacijom ne podržava Operu preglednik.
Tagovi: