INFINIUS

Google ChromeOS – gubitak privatnosti?

privacy is dead
[Creative Commons Licensephoto credit: striatic]

Google ChromeOS, operativni sustav koji se oslanja na oblak (en. Cloud) za pohranu podataka izaziva mnoga dodatna pitanja vezana uz privatnost podataka. Richard Stallman, osnivač GNU projekta i Free Software Foundation-a upozorava već duže vrijeme na nedostatke ovakvog pristupa.

Stallman ima nekoliko dobrih argumenata za svoje teze, a jedna od novijih afera, vezana uz WikiLeaks, mu ide u prilog. Naime, nakon što su počele optužbe od strane svjetskih vlada vezane uz objavljene dokumente su s Amazonovih AWS servisa nestali WikiLeaks serveri, bez ikakve prethodne najave. Iako je službeno objašnjenje bilo da su serveri odstranjeni zbog kršenja prava upotrebe servisa, gotovo nitko nije povjerovao u to.

Kao što se i WikiLeaksovim serverima manipuliralo na nečiji zahtjev, tako je moguće i da se podaci koje ostavite unutar oblaka putem ChromeOS-a (ili bilo kojeg sustava temeljenog na sličnom principu) predaju vlastima ako to isti od Google-a zahtijevaju.

Za Richarda Stallmana je alarmantna činjenica i da ChromeOS, sustav zasnovan na linuxu, ne poštuje osnovna načela slobodnog softvera – dostupnost besplatnog softvera (koji inače prati linux operativne sustave) je ograničena, barem što se tiče izbora budući da ga je sustav postavljen tako da se korisniku nameće točno određeni set softvera (Gmail, Google Docs itd.).

Što vi mislite o ovome? Brine li vas privatnost vaših podataka postavljenih negdje duboko u Google-ovom oblaku?
Tagovi: ,

 
  • mpapec

    Kad se radi o vlastima, vjerujem da mogu pokucati bilo kome a ne samo vlasnicima clouda? :)