INFINIUS

Google Apps više nema besplatnu opciju

Google Party

 

Google Apps, popularan Google-ov servis koji je omogućavao da uživate u besplatnom Google e-mailu i ostalim aplikacijama na vlastitoj domeni više nije dostupan besplatno!

Od sada samo Google Apps verzija od $5 po korisniku mjesečno…

Učinci ove novosti, najavljene danas na službenom GA Enterprise blogu su odmah postali vidljivi – više nema prijave za besplatni Google Apps servis. Kao glavne razloge zbog čega je ovo nastupilo, su Google predstavnici naveli da postojanje dvije verzije, one uz plaćanje i besplatne, iz njihovog iskustva nije bilo prikladno ni za poslovnu upotrebu ni za osobne korisnike. Stoga će u budućnosti biti dostupna samo Google Apps verzija uz plaćanje koja okvirno stoji oko $5 po korisniku mjesečno neovisno o veličini tvrtke (tj. broju korisnika unutar tvrtke).

Da podsjetimo, dosadašnje ograničenje za besplatnu upotrebu je bilo do 10 korisnika koji su mogli koristiti Google Apps u nešto skromnijem obliku od verzije za plaćanje (npr. 10GB prostora za e-mail po korisniku naprema 25GB koliko je dostupno u plaćenoj verziji) unutar jedne domene te grupe korisnika. Važno je napomenuti da promjene ne utječu na dosadašnje korisnike – ukoliko već koristite Google Apps u besplatnom obliku taj servis će vam i dalje ostati na korištenje (iako, nije definirano da se i ovo ne bi moglo promijeniti?)…

Za poslovne korisnike koji koriste Google Apps uslugu uz plaćanje, uvjeti ostaju isti – 25GB prostor za e-mail, 99.9% garancija uptime-a te 24/7 korisnička podrška putem telefona. Ukoliko vam je dosta plaćanja te bi željeli preći s trenutne opcije plaćanja na besplatnu opciju oprez – TechCrunch navodi da ovo briše vaš cjelokupni korisnički račun!

A što je s gmail-om?

Što se tiče Gmail korisničkih računa, izgleda da za sad promjena nema – ako koristite @gmail e-mail, sve i dalje ostaje po starome, no izgleda da se vremena kad je na Google-u većina toga bilo dostupno besplatno polako mijenjaju…

photo by: fimoculousTagovi: