INFINIUS

Google-ov alat za spremanje Microsoft dokumenata

Google vs Microsoft  --Chrome
[Creative Commons Licensephoto credit: michperu]
Google planira izdati besplatan alat koji će omogućiti spremanje datoteka na Internet korisnicima najraširenijeg uredskog alata Office. Na taj način bi odabrani korisnici iste dokumente mogli mijenjati i/ili surađivati na njima. Google-ove aplikacije poput alata za obradu teksta, tabličnog kalkulatora, te inovativnog alata za spremanje i uređivanje zajedničkih dokumenata putem interneta i web browsera dio su servisa zvanog Google Docs. Vrlo dobro se drže ukorak sa najvećim konkurentnom Microsoftom i njihovim produktima kao što su to Word, Excel i Powerpoint.

Google aplikacije dolaze u besplatnim i inačicama koje se plaćaju, no u konačnici su umnogome jeftinije od Office alata. Unatoč tomeneki korisnici ipak se nisu odlučili za korištenje Googleovih alata prvenstveno zbog navike na MS Office. Vjerojatno je ovo i jedan od razloga zašto Google pokreće novi projekt pod nazivom Cloud Connect za Microsoft Office. Alat omogućava spremanje Microsoft dokumenata na Google server i daje svakom dokumentu jedinstvenu web adresu, tako da preko iste mogu odabrani korisnici joj jednostavno pristupiti uz uvjet da imaju pristup na Internet. Te iste datoteke mogu biti dostupne i učitane iz MS Office alata.

Cloud Connect je besplatan za individualne korisnike, te besplatan za poslovne korisnike koji plaćaju Google Apps servis. Pored svega korisnici će moći surađivati na izradi dokumenata na način da će moći ostavljati komentare ispod svakog dokumenta.
Iz Micorosofta su se oglasili sa jednostavnom tvrdnjom da će dosadašnji korisnici Microsoftovih produkata i dalje ostati vjerni njima, jer upravo ovaj odabir nudi najbolje za njihovo desktop računalo, telefon i web preglednik. Zahvaljuju se Google na trudu i novitetima, ali također tvrde da 750 milijuna korisnika Office-a diljem svijeta će ubrzo shvatiti da Cloud Connect ne nudi sve i dovoljno što njihovi korisnici trebaju.

No, ne misle svi tako, Ravi Simhambhatla podpredsjenik za IT i poslovne aplikacije u Tesla Motors kompaniji koja proizvodi električne automobile i koji istodobno koriste Microsoft Office smatraju ovaj potez Google vrlo dobrim. Ta ista kompanija je protekle godine zamijenila email uslugu upravo sa Microsoft na Googleov sustav.

Google je potvrdio da više od 3 milijuna poslovnih korisnika koristi Google Apps, od kojih mnogi ni ne plaćaju ovu uslugu. Tvrtke sa 50 ili više korisnika plaćaju oko 50 USD godišnje po korisniku. Veliki softverski giganti poput Microsofta i Google osim što se bore za svoj udio u poslovnom svijetu, također žele osvojiti što veći udio pružanju online softverskih usluga lokalnim, državnim i vladinim institucijama.

Tko će pobijediti u ovoj bitci, nama krajnjim korisnicima ponekad nije ni toliko bitno. Vrlo je dobro znati da ima zdrave konkurencije, te iz ovoga ujedno na dobiti mogu biti i sami korisnici istih usluga.




Tagovi: , , ,