INFINIUS

Gdje kupiti Windows XP?

CC photo credit: viZZZual.com :: SHUT DOWN

Microsoft Windows XP, jedan od još uvijek najraširenijih operativnih sustava na svijetu je sve teže nabaviti – no načina da se to napravi još uvijek ima…

Iako je službeno prodaja za Windows XP prestala prije nekoliko godina, veliki broj korisnika još uvijek koristi ovaj operativni sustav u svakodnevnom radu te iz različitih razloga ne žele ili nemaju mogućnost preći na neki od drugih operativnih sustava – bilo radi navike ili pak nemogućnosti migracije postojećih aplikacija na njima.

Stoga, što učiniti ukoliko se nađete u situaciji da vam je XP potreban za rad na računalu a naizgled više nije nigdje dobavljiv? U ovom trenutku ustvari imate nekoliko opcija:

Nova računala

Microsoft desktop operativni sustavi za poslovne primjene (oni s naznakom Professional / Business) unutar svoje licencnog ugovora (EULA) sadrže stavku u kojoj se navodi da vam je dopušten downgrade na operativni sustav iz iste porodice (tj. za poslovne primjene). Konkretno to znači da Windows 7 Professional (vrijedi i za Ultimate verziju), kao i Vista Business licencu možete upotrijebiti kao osnovu za instalaciju Windows XP Professional.

Iako vam Microsoft neće ići na ruku u vidu dostavljanja instalacijskog XP CD-a (ponekad ga proizvođači računala znaju dodati u paket), instalacija Windows XP sustava na novo računalo kupljenog s Windows 7 Professional ili Ultimate licencom je u potpunosti legalna, a detalje oko aktivacije ćete bez problema riješiti s Microsoftovom lokalnom podrškom za aktivacije.

Ovo se odnosi na računala kupljena s OEM Windows licencom (prodaja isključivo uz nova računala) ili pak u Windows licence u Retail izdanju (tzv. kutija – prepoznati ćete je po višestruko većoj cijeni od OEM verzije). Više o vrstama licenci Microsoft operativnih sustava.

Rabljena računala

Jedan od novijih načina kupovine računala s licenciranim Windows XP operativnim sustavom je i putem kupovine obnovljenih (rabljenih) računala sa specijalnom MAR licencom (Refurbished licenca) – budući da su ove licence dostupne za upotrebu kod nas tek relativno kratko vrijeme. Da ne bi bilo zabune, pod obnovljenim računalom se misli na kupovinu računala s već licenciranim softverom koje je prvotno bilo u vlasništvu treće osobe, a ne o vlastitom rabljenom računalu.

Kupovina tih računala s licencom je moguća isključivo putem ovlaštenih Microsoft Refurbisher Partnera – kupovinom računala s OEM licencom direktno od prethodnog vlasnika se ne prenosi pravo korištenja licenciranog Microsoft softvera na njemu, već je taj softver potrebno dolicencirati putem navedenih Microsoft partnera i tzv. MAR licenci.

Uz vrlo popularne cijene računala (radi se uglavnom o brand-name računalima starim nekoliko godina koji su bili u upotrebi u većim korporacijama te često dolaze s nekoliko mjeseci garancije na hardver) je i cijena softvera što se tiče Microsoft operativnih sustava ali i Office paketa na njima relativno mala.

U slučaju da vam je potrebno računalo za standardne uredske poslove – u ovom slučaju možete dobiti u potpunosti licencirano kvalitetno računalo (istina, rabljeno i malo starije) koje je cijenom ispod licence samog Microsoft operativnog sustava ako ga kupujete s novim računalom – a većina ih se prodaje upravo s XP-om.

Postojeće vlastito računalo

Legalizacija Microsoft operativnog sustava instaliranog na postojeće računalo je moguća putem GGK (Get Genuine Kit) paketa, ali je ustvari moguće legalizirati samo operativni sustav za koji je GGK paket kupljen (trenutno dostupni paketi za Windows 7).

Iako više cijene od OEM verzije operativnog sustava, GGK ustvari nudi pristupačniji način za legalizacijom rada na Microsoft operativnom sustavu jer njegova kupnja nije uvjetovana kupnjom novog računala – već je dostatno kupiti ovaj paket kako bi ozakonili navedeni softver na računalu. Dodatna prednost je što nije potrebna reinstalacija sustava i aplikacija što je u nekim slučajevima najveći problem kod legalizacije.

Nažalost, Microsoft je u pravima upotrebe ovih paketa direktno naveo da downgrade prava spomenuta u dijelu za nova računala ne vrijede – te na ovaj način ne možete legalizirati postojeći Windows XP sustav.
Tagovi: , , , ,