INFINIUS

Fotografije s interneta su besplatne?

CC photo credit: paul (dex) :: sunset at peggy's cove

Svima su nam ponekad potrebne fotografije da ilustriramo radove, prezentacije, internet stranice ili blogove – no rijetko tko ima dovoljno veliki repertoar svojih fotografija i u tom se slučaju posluži fotografijama s interneta.

Jer, fotografije koje se mogu naći na internetu su besplatne, zar ne?

Ustvari većina ih to nije – barem u smislu upotrebe bez dopuštenja autora, iako je većina ljudi u zabludi da je čisto u redu ih koristiti (“slike su s Googlea”, “našao sam ih negdje na internetu” i sl.). Sve fotografije, kao i ostali radovi podliježu autorskom pravu bez da ih se i posebno zaštiti, a i nije važno gdje ste ih našli – potpuno je svejedno da li ste ih skenirali iz nečijeg albuma ili sasvim slučajno naišli na njih na internetu.

Za ovo često znaju saznati vlasnici internet stranica i portala tek kad na svoju adresu dobiju tužbu odvjetnika nekih od većih fotografskih galerija čije fotografije su upotrijebili te se nemalo iznenade iznosima kazni (od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o prekršaju te ovisno radi li se o pravnoj ili fizičkoj osobi).

Iste fotografije je često moguće kupiti po relativno malim cijenama, no usprkos ovoj opciji se mnogi odluče za jednostavno kopiranje jer ne vide razlog zašto bi plaćali nešto što je tako lako moguće uzeti…

No, čak i ako ne želite plaćati za fotografije, na internetu ih možete naći besplatno (na primjer gornja fotografija) – potrebno je jedino naći one kojima je autor definirao prava za takvu upotrebu. Najlakši način za ovo je pretraživanjem fotografija označenih putem CC licenci – jer je u tom slučaju vrlo lako naći uvjete upotrebe.

CC licence se po razlikuju po vrsti, te sama oznaka CC ne znači da ih možete koristiti i prepravljati bez ikakvih problema – sve one sadržavaju osnovni uvjet da se autor prizna i navede, obično putem imena i/ili linka, a dok neke ograničavaju samo na upotrebu u nekomercijalne svrhe, druge omogućavaju i prepravljanje djela pa čak i upotrebu u reklamne svrhe.

Najjednostavniji način za nalaženje fotografija pod uvjetima CC licenci je putem specijaliziranog pretraživanja, gdje možete i definirati podvrstu CC licence po potrebi, ali i izvor gdje pretražujete. Također, za CMS-ove već postoje gotovi dodaci koji vam omogućuju jednostavno pretraživanje i pridjeljivanje ovakvih fotografija u sadržaj – poput WordPress Flickr Photo Posta ili Photo Droppera.

Ako naiđete na neku fotografiju koja nije označena na ovaj način, još uvijek nije sve izgubljeno – ukoliko možete naći autora, dovoljno ga je kontaktirati i upitati ga za dozvolu uz opis načina na koji bi fotografiju upotrijebili; većina neće imati ništa protiv, naročito ako ih navedete uz referencu…




Tagovi: ,