INFINIUS

Fiskalizacija i tvrtke koje ne posluju gotovinom

Cash

 

Od 01.01.2013. je u Republici Hrvatskoj stupio na snagu Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji obvezuje veliki broj tvrtki i obrta pri poslovanju gotovinom na upotrebu fiskalnih blagajni te izdavanje pripadajućih računa. No, ono što je manje poznato je da su i gotovo svi obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit – obveznici fiskalizacije, čak i ako ne posluju gotovinom.

Mali broj poduzetnika je ipak izuzet, no većini ostaje da usklade svoje poslovanje s novim zakonom, i to najkasnije do roka koji ovisi o veličini tvrtke i djelatnostima. Promjene i nisu velike kao što je to slučaj kod poslovanja gotovinom i odnose se uglavnom na sadržaj računa, no dobro je ih imati na umu unaprijed i prije rokova – za uspješnu pripremu programskih rješenja vezanih uz izlazne račune.

Kao pripremu za postavljanje svih elemenata svih izlaznih računa je potrebno donijeti interni akt o pravilima slijednosti numeričkih brojeva računa, o poslovnim prostorima, o oznakama naplatnih uređaja te označavanju operatera na naplatnim uređajima. Zvuči kompliciranije nego što jest, interni akt služi za definiranje naziva poslovnih prostora, naplatnih uređaja te operatera te ga je potrebno dati na uvid samo u slučaju posjeta inspektora. Porezna uprava je postavila dva primjera kojima se može poslužiti za utvrđivanje vlastitog akta – primjer I (po poslovnim prostorima) te primjer II (po naplatnim uređajima).

Jedna od novosti je i sistematizacija brojeva računa – za sve obveznike fiskalizacije bi trebali biti oblika _broj_računa_-_oznaka_prostora_-_oznaka_naplatnog_uređaja_ – gdje je _broj_računa_ sekvecijalni cijeli broj koji počinje od 1 svake kalendarske godine (bez ikakvih dodatnih prefiksa ili sufiksa), a _oznaka_prostora_ i _oznaka_naplatnog_uređaja_ su definirani unutar prije spomenutog internog akta. Jednostavan primjer za poduzetnike koji izdaju račune samo na jednom naplatnom uređaju te imaju jedan prodajni prostor bi bio – 1-1-1, 2-1-1, 3-1-1…

Novi i prilagođeni elementi računa u slučaju kad nije riječ o poslovanju gotovinom koje je potrebno uz već postojeće dodati su:

  1. Vrijeme izdavanja računa (sat i vrijeme uz datum)
  2. Vrsta plaćanja (bezgotovinsko budući da se ne posluje gotovinom)
  3. Broj računa sukladan internom aktu o pravilima slijednosti brojeva računa
  4. Oznaka operatera tj. osobe na naplatnom uređaju

Dodatna pojašnjenja je, osim unutar zakona, moguće naći u unutar odgovora na često postavljana pitanja vezano uz fiskalizaciju postavljenim na stranicama porezne uprave (pri dnu).

photo by: JMR_PhotographyTagovi: , ,