INFINIUS

Firefox 4, Opera 11, Chrome 9, IE 9 – novosti

Google Chrome
[Creative Commons Licensephoto credit: tonynetone]

Ne, niste krivo pročitali – svi ovi internet preglednici postoje u navedenim verzijama, ali za sada još uvijek samo kao beta. Sudeći prema najavama o novim verzijama, čeka nas burni početak godine vezan uz ove preglednike stoga kratki pregled za nestrpljive:

Firefox 4

Nakon relativno malih pomaka unutar verzije 3 (tj. gotovo nikakvih ako se gleda zadnja 3.6), Firefox 4 najavljuje velike novosti. Uz novi izgled (čini se da je velik utjecaj na ovo imao Chrome) najavljene su i nove mogućnosti upravljanja tabovima – grupiranje i navigacija po grupama nazvano Panorama kao i ubrzanja što se tiče općenito rada.

Najviše se to odnosi na ubrzanje javascripta ali i brzinu prikaza koja će biti potpomognuta hardverskom akceleracijom. Oko svega ovoga i više pročitajte u opširnoj Baguje najavi za Firefox 4.

Opera 11

Kao i u Mozilli što se tiče Firefox Panorame tako su i u Operi za Operu 11 dosta naglasili jednostavnije rukovanje tabovima – tabove će biti moguće grupirati (stacking – opis u videu), a najavljena su i druga poboljšanja što se tiče brzine rada. Također, dodane su i obavijesti unutar adresne trake vezane uz sigurnost kako bi korisnicima bilo omogućen lakši pregled sigurnosnih svojstava odredišta.

Opera 11 bi tako trebala biti 30% manja po veličini izvršne datoteke od trenutne verzije 10.63, s mogućnošću učitavanja pluginova po potrebi što bi trebalo smanjiti i potrošnju memorije.

Chrome 9

Chrome 9? Ali što se dogodilo s Chrome 8? Google izdaje nove verzije Chrome preglednika prema sve kraćem ciklusu, tako da je sada trenutna razvojna verzija označena već s brojem 9. Istina, Chrome 8 još nije izašao iz bete, ali i to bi se trebalo dogoditi kroz nekoliko dana – stoga je ovo najava za verziju koja će izaći početkom sljedeće godine.

Među novostima su Native Client tehnologija, koja bi trebala dosta ubrzati aplikacije budući da omogućava optimizaciju za platformu na kojoj će se biti pokrenute, a radi se i na mogućnosti isključivanja pluginova (Flash, Java i slično) po potrebi.

IE 9

Za razliku od Chrome-a, Internet Explorer vrlo sporo prelazi u novu verziju – prije nekoliko dana je izdan novi IE9 Platform Preview 7 koji je još daleko od krajnje verzije što je i sam Microsoft potvrdio. Radi se o ažuriranju koje je prvenstveno orijentirano prema ubrzanjima što se tiče Javascripta ali i općenitih performansi preglednika.

Oko novosti u IE9 je već dosta pisano te su vjerovatno svima poznate, no ono što sve zanima – kada će ustvari IE9 izaći iz beta (tj. Microsoftovim rječnikom “Platform Preview”) verzije još nije u potpunosti poznato, pretpostavlja se početkom 2011.
Tagovi: , , ,