INFINIUS

Facebook kao sredstvo ucjene

Evidence B: The Ransom Photo
[Creative Commons Licensephoto credit: redjar]

Facebook se, uslijed zadanih osnovnih postavki privatnosti koje rijetko tko mijenja, sve više počeo upotrebljavati kao sredstvo ucjene. Nigdje drugdje nije moguće na lakši način neznancu doći do popisa svih vaših prijatelja i skrenuti im pozornost na neki detalj vašeg života za kojeg vjerovatno niste htjeli da se sazna.

Neugodnosti mogu biti od nedužnih slika s rođendanske zabave na kojoj se niste pokazali u najboljem svjetlu pa do intimnih detalja. Kako se čini, izgleda da su i tvrtke počele upotrebljavati ove tehnike, naročito utjerivači dugova koji su postavili nove granice – ako ih počnete ignorirati mogu početi vrlo lako dosađivati svim vašim prijateljima.

Je li ovo moguće izbjeći? Najveća krivica su naivne i preotvorene postavke privatnosti Facebooka – u Facebook profilu su zadano svima vidljivi vaši prijatelji. Kako bi onemogućili pristup popisu vaših prijatelja svima, uđite u Postavke privatnosti (Korisnički račun u gornjem desnom uglu -> Postavke privatnosti) te nakon toga Povezivanje na Facebooku -> Pogledaj postavke. Pod opcijom See you friend list izmijenite opciju Svi (a preporučljivo je da i pregledate ostale postavke privatnosti te odaberete one koje vam najviše odgovaraju).

Slična opasnost vreba i za Facebook stranice tvrtke – budući da je za većinu njih (zadano) postavljena otvorena opcija za dialog onima koje je prate (tj. sviđa im se), lako je moguće ostaviti različite informacije na tim stranicama koje bi mogle ocrniti tvrtku (bilo to opravdano ili neopravdano). Savjet – redovno provjeravajte Facebook stranice svoje tvrtke kako bi mogli na vrijeme reagirati na informacije koje se tamo pojavljuju ili pak isključite dopuštenje da bilo tko osim administratora može dodavati postove.
Tagovi: ,