INFINIUS

Facebook: Account Disabled – što sad?

Disabled - don't know why
[Creative Commons Licensephoto credit: Kai Hendry]

Facebook je, kao nekada e-mail, postao gotovo pa obavezan alat u online životu. Uz održavanje veza s ljudima koje ne vidite svaki dan, mnogima služi kao mjesto gdje čuvaju svoje fotografije, kolekcije video linkova i slično – na neki način online dnevnik koji dijelite s prijateljima. No, što se dogodi kad vam je iz nekog razloga uskraćen pristup ovoj društvenoj mreži?

Što se dogodilo?

Account Disabled, tj. onemogućeni račun je stvar koja se može dogoditi gotovo svakome – bilo zbog prijave od neke osobe bilo zbog nepoštivanja pravila upotrebe Facebook-a. U trenutku kada vam je uskraćen pristup, vaš račun izgleda kao doslovno obrisan – niste vidljivi više ni u jednom popisu niti vas je moguće naći na Facebook-u.

Također i sve slike i linkovi koje ste skupljali su nestali, a prijatelji vas pitaju zašto ste ih izbacili s popisa prijatelja. Ukoliko ste vodili neku grupu ili stranicu na Facebook-u te ste bili jedini administrator – i ovo je u trenutku uskraćivanja pristupa postalo nedostupno te će članovi grupe ili stranice neuspješno tražiti poveznice i materijale vezane uz njih.

Ali… zašto ja?

Razlozi mogu biti različiti, a prilikom upita na Facebook službu za korisnike će vam uglavnom odgovoriti vrlo nejasno i šturo o vašem specifičnom slučaju, uglavnom će to biti u obliku nekog predloška i često se svodi na općenito “Niste poštovali odredbe pravila upotrebe Facebook korisničkog računa.” (na engleskom, odgovori još nisu lokalizirani). Kako bi smanjili šanse da do ovoga dođe, dobro je držati se sljedećih osnovnih pravila:

 • ne postavljajte previše upita za prijatelje u kratko vrijeme
 • ograničite broj grupa koje pratite (10-15 nije problem, no tko realno može pratiti 200ak grupa istovremeno?)
 • kreiranje, ali i praćenje rasističkih grupa nije dozvoljeno
 • slanje velikog broja poruka za osobe koje direktno nisu prijatelji se tretira kao spam
 • unošenje osobnih podataka koji nisu u skladu s realnim podacima (izmišljena imena, nadimci, imena drugih osoba i slično) je izričito zabranjeno
 • izbjegavanje ponašanja koje može rezultirati prijavom za nedolično ponašanje od strane drugih korisnika (abuse)

Držali ste se svega ovoga i svejedno više nemate pristup svojem korisničkom računu? Ovakve stvari se događaju, izgleda da Facebook korisnička služba uglavnom postupa po pravilu “prvo onemogući, poslije pitaj o čemu se radilo” tako da je najbolje da im i objasnite da niste radili ništa što bi kršilo pravila upotrebe Facebook-a.

Kako vratiti korisnički račun?

Nažalost, vraćanje Facebook korisničkog računa nije nešto što je uvijek uspješno – ovisi o težini prijestupa, ali i o upornosti pisanja e-mailova da se problem riješi (kako izgleda je rijetko kome problem bio riješen tek nakon prvog e-maila za zahtjev vraćanja računa, u većini slučajeva je potrebno biti uporan). E-mail na koji je potrebno pisati zahtjev za ponovno omogućavanje računa je disabled@facebook.com, a preporučljivo je odmah i napisati objašnjenje i pokazati dobru volju da se navedeno neće ponovo dogoditi (ako znate iz kojeg razloga ste isključeni).

Drugi način na koji je moguće kontaktirati Facebook je preko online forme – svakako to učinite sami a ne preko tuđeg korisničkog računa (tj. da to netko napravi za vas) te navedite svoju e-mail adresu koja vam je bila prijavljena na korisničkom računu.

Što napisati kao objašnjenje?

Budući da za sad još izgleda nema djelatnika korisnike podrške za naše područje, u obzir dolazi samo kratki upit na engleskom – ako ne znate što biste napisali ovdje kratki prijedlog koji je već poslužio svrsi kod (uspješnog) vraćanja Facebook računa (zamijeniti _korisničko-email_ te _ime-i-prezime_ s pravim podacima i poslati s e-mail adrese koja je vezana uz korisnički račun):

Dear Facebook Staff,

my facebook account _korisnički-email_ was disabled - I would like to know why this happened and if you could enable it again.

Thank you,

_ime-i-prezime_

Nakon slanja zahtjeva će vjerojatno proći neko vrijeme do odgovora, a za omogućavanje treba pričekati par dana do par tjedana…

Isplati li se možda namjerno provocirati onemogućavanje računa?

Imate li namjeru u potpunosti izbrisati podatke s ove društvene mreže – izgleda da je kršenje gore navedenih pravila  i čekanje na onemogućavanje korisničkog računa najbolji način za ovo, jer će svi vaši podaci nestati s Facebook-a kao da nisu nikad ni postojali, što nije slučaj kod brisanja profila iniciranog od strane korisnika.
Tagovi: ,

 
 • Dalibor

  Dear Facebook Staff,
  my facebook account  daliborb82@gmail.com  was disabled – l would like to know why this happened and if again.
  Thank you,
  Dalibor Bunčić

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Ovo bi trebalo poslati e-mailom na disabled@facebook.com

 • Guest

  Pomoć. Što znači kada ime prijatelja u listi prijatelja na Facebooku postane crno i ne može se više otvoriti? Kako da ga maknem sa popisa prijatelja???