INFINIUS

DynDNS – dinamički DNS za svakodnevnu upotrebu

fon & psu
[Creative Commons Licensephoto credit: fsse8info]

Dinamički DNS (Dynamic DNS) je servis koji vam je potreban ukoliko umjesto stalne veze na internet koristite DSL, ISDN, analognu modemsku liniju ili pak kablovsku vezu a želite na internetu imati uvijek dostupan neki od servisa (web server, ssh, Remote desktop, VPN) s vaše lokalne mreže. Rješava jedno od osnovnih problema koje u ovom slučaju imate – kako pojednostavniti pristup na javnu IP adresu na internetu koja je prilikom svakog spajanja iznova izmijenjena.

Što je to dinamički DNS?

Prilikom svakog spajanja na internet vezu putem bilo koje od navedenih veza se dobija nova IP adresa, no iako je ovo najčešći slučaj, moguće je da ste jedan od rijetkih sretnika kojima vaš pružatelj usluge ustupa statičnu IP adresu prema internetu te i nemate potrebu ovo dalje čitati. Ukoliko rijetko imate potrebu omogućiti javni pristup lokalnom servisu ovo možda i nije problem jer se vanjska, javna IP adresa lako može saznati, no ako želite nekome drugome osigurati da je servis s vaše lokalne mreže uvijek dostupan teško da će proći ideja da svaki put iznova provjeravate IP adresu.

Servisi dinamičkog DNS-a vam stoga pomažu na način da prilikom svake promjene IP adrese povežu uvijek s istim imenom domene tj. jednostavnim nazivom umjesto brojeva u IP adresi koji su ionako primjereniji za upotrebu od strane računala. Dinamički DNS servisi obično održavanje nekoliko adresa nude besplatno uz neko od besplatnih imena domena po izboru. Princip rada je relativno jednostavan – ruter tj. modem ili računalo će periodično ili prilikom svake promjene statusa veze na internet DynDNS servisu javiti novu IP adresu – i s tom vrijednošću će DynDNS servis odgovarati na upite za vašu domenu.

DynDNS.com

Najpoznatiji servis dinamičkog DNS-a je unutar zadnjih nekoliko mjeseci postrožio besplatnu uslugu (sada su za nove korisnike dostupna ažuriranja samo za dvije domene dok je prije ograničenje bilo pet) ima veliki izbor besplatnih domena čiju poddomenu birate sami, a moguć je i zakup domena po izboru. Servis je vrlo jednostavan za upotrebu, a podržan je gotovo na svim kućnim ruterima koji imaju DynDNS funkcionalnost.

ChangeIP.com

Servis za naprednije korisnike koji uz osnovnu funkcionalnost dinamičkog DNSa nudi i dodatne stvari (poput ažuriranja grupiranih servera, preusmjeravanja portova i slično) ima ažuriranje do pet domena besplatno. Jedna od prednosti je što je gotovo pa direktno podržan od strane Mikrotik routera koji često imaju problema s DynDNS servisom.
Tagovi: , ,