INFINIUS

Dvije ili više adresa na jednom gmail računu

Google Mail website screenshot
[Creative Commons Licensephoto credit: Spencer E Holtaway]

Potrebno vam je više različitih e-mail adresa a dosta vam je otvaranja novih e-mail računa? Jedan od češćih razloga za novu e-mail adresu je otvaranje dodatnog Twitter ili pak DynDNS računa – broj korisničkih računa je ograničen na jednu e-mail adresu. Ne brinite, Google  se potrudio (bug?) da se preko Google Mail-a i ova situacija riješi (koliko je to legalno prema servisu na koji se prijavljujete se ipak sami raspitajte – ovdje se radi o dvije ili više različitih e-mail adresa, ali na istom korisničkom računu).

Postoje dva načina za upotrebu više adresa – prikazati ćemo ih preko primjera adrese infiniushr@gmail.com

Google Mail ne prepoznaje dodatne točke u e-mail adresi

Za Google Mail je ustvari svejedno upotrebljavali vi točke u korisničkom dijelu svoje e-mail adrese ili ne – on ih ignorira i sve prihvaća kao jednu adresu. E-mail adresu je stoga moguće napisati proizvoljno što se tiče broja i pozicije točaka – e-mail poslan na bilo koju od ovih e-mail adresa će stići na isti korisnički račun:

 • infiniushr@gmail.com
 • infinius.hr@gmail.com
 • inf.ini.us.hr@gmai.com
 • i.n.f.i.n.i.u.s.h.r@gmail.com

Ne vjerujete? Probajte sami (sa svojom adresom naravno, iako ćemo se veseliti i ako nama pošaljete koji e-mail)…

Google Mail i “+” znak u e-mail adresi

Ukoliko vam je potrebna neka smislenija oznaka za e-mail kad se prijavljujete na neki servis – da lakše znate vezano uz koji korisnički račun je e-mail stigao, samo na kraj korisničkom dijelu svoje gmail adrese (prije “@gmail.com”) dodajte znak “+” i dopišite što želite (imajte ipak na umu da je ukupno ograničenje korisničkog dijela adrese 64 znaka):

 • infiniushr+twitter-infiniushr@gmail.com
 • infiniushr+twitter-infiniusnet@gmail.com
 • infinius.hr+lokalno@gmail.com
 • infinius.hr+test123test@gmail.com

Google Mail označavanje dolazne pošte

Kad jednom počnete upotrebljavati Google mail na ovaj način, može vam se dogoditi da više ne znate kome je koji e-mail bio namijenjen (tj. kojoj pod-adresi, svi su i dalje namijenjeni vama) – u tom slučaju najbolje da ih preko filtara počnete označavati kako bi odmah čim ih primite, e-mailovi dobili oznaku koja će vam koristiti pri prepoznavanju.

Postupak za ovo je sljedeći (primjer – želimo postaviti oznaku twitterHR za sve e-mailove pristigle na adresu infinius.hr+twitter-infiniushr@gmail.com):

 1. Unutar Gmail korisničkog računa uđite u postavke (link se nalazi u gornjem desnom uglu)
 2. Odaberite tab “Filtri” te nakon toga kliknite na “Stvori novi filtar”
 3. Od kriterija, samo u “Prima:” polje upišite podadresu (u našem primjeru infinius.hr+twitter-infiniushr@gmail.com) te nakon toga kliknite na “Sljedeći korak”
 4. Odaberite “Primjeni oznaku” i na listi “Nova oznaka”
 5. Upišite naziv oznake koji želite (u našem primjeru twitterHR)
 6. Ukoliko imate starijih e-mailova poslanih na ovu adresu označite “Primjeni filtar i na X razgovora u nastavku” (u donjem dijelu će vam već biti prikazani e-mailovi na koji se odnosi ova oznaka)
 7. Kliknite na “Stvori filtar”
 8. Ponovite postupak za druge oznake ukoliko je potrebno

Lista e-mailova unutar gmail-a će sada imati i oznaku za svaki e-mail kojem pripada – iako sve dobijate na isti korisnički račun možete ih razlikovati po e-mail adresi na koji su poslani.
Tagovi: , , ,

 
 • http://www.facebook-hrvatska.com Frano Šašvari

  Vrlo koristan članak ;) Dobro će doći za mnogobrojne twitter račune…

 • http://www.facebook-hrvatska.com Frano Šašvari

  Vrlo koristan članak ;) Dobro će doći za mnogobrojne twitter račune…

 • daliborb@gmail.com

  nisam radio ništa što bi kršilo pravila upotrebe facebook.. zašto mi ne šaljete kod? 098666188 kako bih mogao pristupiti svom korisničkim računu. hvala..

 • http://www.infinius.hr/blog/ darkmares

  Vjerojatno je riječ o nesporazumu, nismo vezani s Facebook-om – za probleme s prijavom provjerite njihove stranice pomoći: https://www.facebook.com/help/somethings-not-working