INFINIUS

Drupal 7 beta pregled

Graffiti DrupalCamp Centroamerica 9
[Creative Commons Licensephoto credit: xamanu]

Drupal 7 se, nakon dugotrajnih odgađanja (izlazak je bio predviđen za prvu četrvrtinu godine) polako bliži izlasku. Prije par tjedana je izdana prva Drupal 7.0 beta, a jučer je i cijeli drupal.org dobio novi izgled – nakon dugo vremena je napravljen redizajn. Kako izgleda, vrijeme izlaska bi se moglo poklopiti s izlaskom WordPress-a 3.1 što je dodatan razlog za pregled novosti koje nam novi Drupal donosi.

Glavni zahtjev od početka razvoja verzije 7 je bio pojednostavniti održavanje od strane korisnika – Drupal je oduvijek bio kompliciraniji od ostalih CMS-ova za instalaciju i održavanje što je i rezultiralo upotrebu uglavnom od strane naprednijih korisnika i developera. Administriranje je naročito otežavala struktura menija i specifičnosti koje su korisnicima drugih CMS-ova izgledale poprilično nelogično.

No, Drupal 7 u trenutnoj beti pokazuje veliki napredak što se tiče jednostavnosti administracije pred trenutno važećom verzijom 6 – jezgra za razliku od dosadašnje prakse broji veliki broj najčešće upotrebljavanih modula (navodno više od 50) što ga čini spremnim za rad od početka, a instalacija i ažuriranje dodatnih će biti moguće i direktno iz administratorskog sučelja, bez FTP-a. WYSIWYG uređivanje članaka još uvijek nije dostupno u jezgri što će vjerovatno još uvijek odvratiti početnike od ovog CMS-a, ali instalacijom modula je i to vrlo lako rješivo.

CCK modul, velika pomoć pri upisu i prikazu dodatnih polja i specifičnim sadržajima po novome se nalazi u jezgri Drupal-a 7; kao i slikovni (Image) modul (Drupal napokon podržava slike od početne instalacije!), a što se tiče korisničkog sučelja za posjetitelje na raspolaganjuje tu i jqueryUI. Za mnoge će olakšanje biti i uvrštavanje web baziranog cron-a (izvršavanje radnji bazirano na vremenu) u jezgru – podešavanja cron-a odvojeno na operativnom sustavu više nije potrebno. Svi ovi dodaci utječu i na veličinu početne instalacije koja je od verzije 6 do nove verzije 7 narasla više nego dvostruko (na još uvijek skromnih 2.5MB).

Za prelazak starih 6.x sustava na novi Drupal 7 je još uvijek dosta važno da i upotrebljavani moduli budu u mogućnosti biti instalirani na novoj verziji – stanje najčešće upotrebljavanih modula pokazuje da je već veliki broj modula i spreman za to.

Uz sve ove promjene i dodatke – što ostaje isto? Kao i do sada, Drupal ostaje na tradiciji podrške za stare instalacije (do izlaska verzije 7 Drupala je još uvijek službeno podržana što se tiče sigurnosnih zakrpa i verzija 5 koja je izašla prije četiri godine) ali i predefiniranim profilima instalacije te ogromnoj podršci od strane zajednice. Također, osim pojednostavljivanja administracije se mislilo i na daljnji razvoj – bolja podrška za baze (sqlite), razne optimizacije i poboljšanja funkcionalnosti kao i framework za testiranje unutar jezgre su samo neka poboljšanja.

Za one koji još nisu probali Drupal, vrijeme je da se odlučite barem pogledati ga jer se jednostavnošću približava ostalim CMS-ovima (ipak, možda najbolja napomena vezano uz to dolazi od glavnog developera i pokretača Drupala Dries Buytaert-a u obliku citata s twittera) dok su mogućnosti još i veće nego prije.
Tagovi: ,

 
 • http://www.mojportal.com.hr Robi

  Nekada sam koristio Drupal, ali mi se nije pretjerano sviđao. Od rada s njim, pretjerane ogoljelosti, nekvalitetne teme. Vidim da su dosta toga “popravili”. Ali ja ipak za sada ostajem na WP-u :)

 • ziGi

  WP = LEGO`s
  DRUPAL = CIGLA`s

  Ja znam s cim cu radit kucu

 • Kristijan Lukacin

  HA HA